Vegyük komolyan az influenzát!

Láz, köhögés, torokfájás, orrfolyás vagy épp orrdugulás, izomfájdalmak, elesettség. Egyiket sem kívánja magának az ember, de a téli hónapok vírusos slágerbetegségét, az influenzát elkapva akár mind egyszerre törhet ránk. Ráadásul, amilyen könnyű elkapni a kórságot (elég, ha valaki ránk tüsszent egy zsúfolt buszon), a felgyorsult hétköznapok során olyan nehéz tőle megszabadulni.

Sokan, a munkára gondolva, csak későn reagálnak a dolgokra, pedig számos házi praktika, természetes alternatíva kínálkozik az otthoni kezeléshez, amíg eljutunk az orvoshoz. Következzen ezek közül néhány, köztük két, orrdugulásra és orrfolyásra ideális tapasz, mert a gyors kezelés aranyat ér!

Manapság az influenzával kapcsolatban rengeteg tévhit él, amelyeket legalább annyira fontos legyőzni, mint magát a vírust. Ugyan mindenre nem tudunk kitérni, de: a betegség nem csak az időseket érinti, egy évben többször is elkapható, a védőoltás egyes vírustörzsek ellen véd, de sajnos számos betegséget okozó vírustörzs jelent veszélyt az egészségedre. Ezért a házi kezelés megkezdése után, ha a tünetek nem enyhülnek, mindig konzultáljunk a háziorvosunkkal.

Most pedig következzen néhány praktika Dr. Vakli Pál háziorvossal, sebész és érsebész szakorvossal egyeztetve, amelyek enyhe és közepes súlyosságú influenza esetén enyhítik a panaszokat.

1., Kezdjük a pihenéssel!

Testünk mindig jelzi a problémákat, ezeket vegyük komolyan, különösen betegség idején. Ha elesettnek érezzük magunkat, jól esne egy kis pihenés, tegyünk így, mert sokkal egyszerűbb a megbetegedést „kifeküdni”. Az immunrendszerünknek szüksége van alvásra, nyugalomra a megfelelő működéséhez, nem érdemes a betegség komolyabbra fordulását kockáztatni a megerőltetéssel. A munka és a házimunkák megvárnak, betegen úgysem haladunk majd velük, de a kilábalást elnyújthatják.

2., Tényleg sok folyadék kell!

Amennyiben egy vírusos megbetegedés lázzal és izzadással, esetleg hányással vagy hasmenéssel jár együtt, szervezetünknek rengeteg folyadékra lesz szüksége, hogy elkerülje a kiszáradást. Felnőttek esetében az ajánlott folyadékbevitel napi 2,5 liter.

3., A leves tényleg segít?

A francia gasztronómia egyik aranyköpése szerint „Mondd meg, mit eszel, megmondom, ki vagy”. Betegség idején a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék bevitele, bár sokkal prózaibb, legalább ennyire meghatározó kérdés. Egy jól táplált szervezet ugyanis sokkal hatékonyabban tudja felvenni a harcot a betegségekkel. Ehhez az egyik tradicionális csodaszerként a levest ajánlják, amely annyiban biztos hatékony, hogy mind a folyadékot, mind a rostokat, tápanyagokat jóízűen pótolhatjuk vele.

4., Öblögessünk és párologtassunk!

A sós vizes öblögetéssel a torokban megtapadt nyálkától szabadulhatunk meg, amely különösen hosszas fekvés idején hajlamos felgyűlni és a kórokozók melegágyává válni. De kortyolhatunk gyógynövényes teákat is: zsálya, kakukkfű, kamilla, mind kiváló. A párás levegő az orrnyálkahártya és torok fájdalmait befolyásolja kedvezően. Forró zuhany, kamillatea feletti inhalálás vagy párásító készülék, kinek mi a szimpatikusabb.

5., Szabadítsuk fel az orrot természetes, balzsamolajos tapasszal!

Hazánkban még csak ismerkednek a modern tapaszok képességeivel, bár ezek igen népszerűek a világ számos országában. Ezek közé tartozik a Spiranto légzéskönnyítő ruhatapasz, amely egyesíti magában a gyógynövények tradicionális hatóanyagait a modern orvostudomány laboratóriumi csúcstechnológiájával. A tapaszt a mellkas magasságában kell a ruhára tapasztani a benne található eukaliptusz, menta és levendula balzsamolajok párolgása segíti a fellélegzést orrdugulás, orrfolyás idején. Ezek a gyógynövények fertőtlenítő, nyugtató, baktérium- és vírusölő hatásúak, erősítik az immunrendszert, olajaik az orr nyálkahártyáján keresztül felszívódva teszik a dolgukat. Egy tapasz 6-8 órán át hat. Különösen jól bevethető az éjszakai nyugodt alvás biztosítása érdekében. A pizsamára tapasztva a balzsamolajok párolgása biztosítja a szabad légzést az éjszaka folyamán. Használata két éves kor felett ajánlott! Könnyebb légzés, kevesebb felgyülemlett váladék, gyorsabb kilábalás!

6., Hűtsük le a forró homlokot kíméletesen!

Hasonlóan megbízható technológiával, ellenőrzött összetevőkkel és körülmények között készül a Frio Pad hűtőtapasz, amit gyermekek számára alkottak meg hőemelkedés, kisebb láz kellemetlen tüneteinek, a fejfájás enyhítésére, a közérzet javítására. Innovatív, háromdimenziós hidrogél mátrixából párolgó víz fejt ki fizikai hűtőhatást 6-8 órán át a homlokon. Előzetes hűtést nem igénylő borogatásként, amely nem csöpög le, kellemes a viselete, és a tapasztalatok szerint kisgyermekek szívesen veszik a használatát. A hűsítő tapasz enyhülést hoz hőemelkedések, enyhe láz idején, így a szülőknek könnyebb betartaniuk a láz esetére vonatkozó javaslatokat, amelyek értelmében lázcsillapító készítményt csak indokolt esetben használjunk. Felnőttek számára is hűsítő szövetséges ezeknek a panaszoknak a csillapítására, így ha van a családi patikában, bárkinek jó szolgálatot tehet. A Frio Pad hűtőtapasz szükség esetén kombinálható lázcsillapító készítmények használatával is.

A tapaszok a patikákban vény nélkül kapható orvostechnikai eszközök. Részletes leírásuk a hazai forgalmazó OD Medic Kft. honlapján olvasható: www.orientaldoctor.hu.

 

(X)

Facebook Kommentek