A városi lét paranoiássá teheti a tiniket

Egy nemrégiben végzett kutatás szerint a városi élet negatív hatással van a tinédzserkorúak elméjére, a városban lakó fiatalok ugyanis 40 százalékkal nagyobb arányban éltek már meg valamilyen pszichotikus élményt, mint azok, akik vidéki környezetben nőttek fel.

A King’s College London és a Duke Egyetem kutatói több mint 2000 tizennyolc éves angliai és walesi diákot kísértek figyelemmel, és megállapították, hogy akik a legrosszabb környéken nőttek fel és erőszakos bűntények áldozataivá is váltak már, azok 62 százalékkal gyakrabban tapasztaltak valamilyen pszichotikus élményt, például hangokat hallottak vagy paranoiás tüneteket mutattak. Ennek oka az lehet, hogy az átélt stresszes események hatására a dopamin mennyisége megnő az agyban, az pedig pszichotikus tüneteket – akár skizofréniát is – okozhat. Emellett arról is szó lehet, hogy a rossz környék és a számos negatív tapasztalat következtében a tinik nagyobb mértékben érzik fenyegetve magukat, így hajlamosak másokban a rossz szándékot látni, ami egyenes út lehet a paranoiához.

A kutatásban résztvevő Candice Odgers, a Duke Egyetem professzora úgy véli, mivel egyre több fiatal nő fel városi környezetben, egyre nagyobb szükség lenn arra, hogy ezekre a problémákra felkészüljünk, és az ott élő fiatalok kellő mértékű támogatásban részesüljenek.

A vizsgálat további részleteiről a Schizophrenia Bulletin című lapban olvashatnak az érdeklődők.

 

 

Forrás: Medipress

Facebook Kommentek