Várandósság idején fontos a cukorterhelési vizsgálat

A várandósság ideje alatt a leendő anyukák sok megpróbáltatáson mennek keresztül. Az egyik ilyen állapot a gesztációs diabetes, azaz a terhesség során észlelt cukorbetegség. Ilyenkor mind az anyuka, mind a magzat veszélynek van kitéve.  

A terhesség ideje alatt több hormonális változás is lezajlik a szervezetben, amelyek a magzat fejlődését segítik elő. Ezek a változások azonban befolyásolják a vércukorszintet és megnehezítik az inzulin munkáját, megváltozik a szövetek inzulinra való érzékenysége. Ez azt eredményezi, hogy egyre több inzulin termelődik, hogy normalizálja a vércukorszintet – írj a Vital.hu. Abban az esetben, ha a hasnyálmirigy nem tud elegendő inzulint előállítani, akkor cukorbetegség alakulhat ki.

Minden várandós kismamának kötelező a cukorterhelési vizsgálat legalább egyszer, a 24. és a 28. terhességi hét között. A terhességi cukorbetegség legtöbbször nem jár figyelemfelhívó tünetekkel, ám ha mégis, akkor könnyű összetéveszteni a várandósság során fellépő panaszokkal, mint pl. fokozott szomjúságérzés, gyakori vizeletürítés.

Facebook Kommentek