Túladagolhatóak a vitaminok?

Fotó: PIxabay

Az, hogy a tápanyagok pótlására szükség van a terhesség tervezésekor és a várandósság alatt, ma már nem  kérdés. Ennek ellenére időről-időre felmerül, hogy mi a helyzet a zsírban oldódó vitaminokkal? 

Dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos válaszolt a kérdésekre.

DEKA

Ezt a betűszót érdemes megjegyezni, ez ugyanis a zsírban oldódó vitaminokat takarja. A vízoldékony társaik túladagolása szinte lehetetlen, vagy inkább nagyon nehéz, hiszen a szervezet nem raktározza azokat, vagyis, ha túl sok van belőle, akkor a vizelettel távoznak. A zsíroldékony vitaminok, vagyis a D-, E-, K-, és A-vitaminokkal azonban más a helyzet. Ezeket a szervezet képes adott mennyiségben tárolni a zsírszövetekben, így a túladagolásuk is lehetséges.

A probléma pedig, hogyan szedjünk nyugodtan várandósvitamint, hogyan lehetünk biztosak abban, hogy az étkezéssel együtt nem adagoljuk túl őket?

Szükségletek és lehetőségek

Amikor igazán jó minőségű várandósvitamint választunk, az tartalmazni fogja a zsíroldékony vitaminokat is sok más anyag mellett. Ezek a termékek ráadásul szerves kötési formákban tartalmazzák az anyagokat, mert azoknak így akár 80%-kal is jobb a hasznosulása, valamint komplex termékekről van szó, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását (a témánál maradva az E-vitamin jelenlétében az A-vitamin hasznosulása lényegesen jobb). Ha pedig a termék valóban nagyon jó, akkor figyelembe veszi a terhesség három trimeszterének eltérő igényeit is, így az anyagokat is más – más mennyiségben tartalmazza. Ráadásul a szakemberek ma már javasolják is az ilyen termék szedését a terhesség tervezésétől egészen a szoptatás végéig. De akkor hogyan oldjuk meg, hogy ne adagoljuk túl?

Erről két dologgal tudunk gondoskodni. A kiegyensúlyozott étkezés mellett ajánlják a várandósvitamint a szakemberek, vagyis egy olyan étkezési forma mellett, mely nagyjából kiegyensúlyozott módon tartalmazza a szükséges tápanyagokat. Csakhogy a várandósság alatt az igények is megnőnek, ezt pedig már kizárólag étkezéssel fedezni nagyon nehéz. Vagyis a várandósvitamin éppen ezt az űrt tölti ki, alapesetben semmilyen gondot nem okoz, és szedhető, ha a kezelőorvos mást nem javasol.

Túladagolás akkor lehetséges, ha több adott vitamintartalmú készítményt alkalmazunk egyszerre.

A D-vitamin tulajdonképpen egy hormon, mely többek közt az immunrendszer megfelelő működéséért felel. Nyáron a szervezetünk is előállít, így, ha azt különleges állapot nem indokolja (mint például a terhesség), és a napon is eleget tartózkodunk, akkor külön pótlása ilyenkor nem szükséges. A várandósvitamin pedig jó esetben fedezi a megnövekedett igényeket is. A D-vitamin túladagolása a babák esetében mentális fejlődési rendellenességeket okozhat, valamint a túl sok kalcium miatt koponyaelváltozással is számolni lehet. A túladagolás azonban nem olyan könnyű, vagyis több D-vitamin tartalmú készítmény egyidejű, hosszabb szedése szükséges hozzá.

E-vitamin túladagolásról nem is lehet beszélni, hiszen még igen nagy bevitt mennyiség esetén – az ajánlott adag többszörösénél sem jelentkezik semmilyen tünet. A gond inkább azzal van, hogy ez a vitamin fokozza az A- és a K-vitamin hasznosulását, ezért kell figyelni az adagolására – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

A K-vitamin a véralvadási faktorok miatt is fontos anyag, mely túladagolása esetén növeli a trombózis kialakulásának esélyét, illetve a májat károsíthatja. Ebben az esetben is el lehet mondani azonban, hogy a túladagolás nem “könnyű”, lényegesen nagyobb mennyiség szükséges hozzá, mint a napi ajánlott, ráadásul huzamosabb ideig.

Az A-vitamin a legtöbbször kiemelt “mumus” túladagolása fejlődési rendellenességet okozhat, és bármilyen ritkán is fordul ez elő, mégis talán ez a felsoroltak közt leggyakrabban túladagolt vitamin. Ennek oka, hogy az A-vitamin nagyon jót tesz a bőrnek is, így sok bőrápolási, szépészeti termékben is jelen van. Ezek túlzott használata a várandósvitaminnal és az étkezéssel együtt már okozhat gondot, de mint említettük, ez is igen ritka. A megoldás, ha a várandósság alatt az A-vitamin tartalmú krémeket helyettesíti olyanokkal, melyek ugyancsak a bőr rugalmasságát segítik elő, de várandós kismamák számára alakították ki őket. A hatékonyságuk is jobb lesz, és az A-vitaminnal sem lesznek gondok.

 

( via ratkotunde.hu )

Facebook Kommentek