A túl vékony női futók sérülékenyebbek

Egy friss kutatás szerint az alacsony testtömeg-indexű női futók nagyobb arányban szenvednek el fáradásos csonttörést és lassabban is épülnek fel belőle.

Az Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának kutatói több tucat olyan főiskolás nőt kísértek figyelemmel, akik rendszeresen futnak, és megállapították, hogy akiknek a testtömeg-indexe 19-nél kisebb volt, azoknál többször fordult elő fáradásos csonttörés, más néven stressztörés, mint azoknál, akik nagyobb testtömeg-indexűek voltak. Előbbiek között a felépülés ideje is hosszabb volt, akár 17 hétnél is tovább tartott, míg utóbbiak átlagosan 13 hét alatt gyógyultak meg.

Amint arról a kutatást vezető dr. Timothy Miller beszámolt, akinek túl kevés az izomtömege, annál a futás alatt bekövetkező, ismétlődő terhelés hatására a csontok sebezhetőbbé válnak, hiszen a rázkódás közvetlenül a csontokat fogja érinteni, nincs más, ami felfogja azt. A futónők számára az ideális az lenne, ha 20-25 között lenne a testtömeg-indexük, mert így lennének megfelelő mértékben ellenállók a sérüléseknek.

A vizsgálat további részleteiről a Current Orthopaedic Practice című lapban olvashatnak az érdeklődők.

 

 

Forrás: Medipress

Facebook Kommentek