A testen kívüli élményeket okozhatja fülsérülés?

Egy friss kutatás szerint elképzelhető, hogy a testen kívüli élmények egy jelentős része mögött a páciens fülének sérülése rejlik.

Az embert évszázadok óta lebilincselik a testen kívüli élményekről szóló misztikus, különleges jelentések. Egyre több részletes esettanulmány születik a témában, de még mindig nincs egyértelmű magyarázat a jelenség okára.

Francia neurológusok egy csoportja szerint a vizuális és a vesztibuláris rendszer közötti összeköttetés sérülése igen gyakran váltja ki ezt az élményt, de 100 százalékosan máig nem bizonyítható az összefüggés. A különféle fülproblémák – például a belső fül szivárgása, vagy a hallójárathoz közeli ideg fertőzése – testen kívüli élmény megéléséhez vezethet.

Az Aix-Marseille Université munkatársai 210 pácienst vizsgáltak, akiket olyan – a vesztibuláris rendszer sérüléséből fakadó – tünettel kezeltek, mint például a szédülés, az egyensúlyérzék elvesztése. A kontrollcsoportban 210 olyan hasonló korú és nemű ember szerepelt, akik soha nem küzdöttek hasonló problémákkal.

A vesztibuláris problémával küzdő páciensek közül 29 (14 százalék) élt már át saját bevallása szerint testen kívüli élményt, míg a kontrollcsoportból 10-en (5 százalék) számolt be ilyesmiről. Ők ugyan nem küzdöttek vesztibuláris problémával, megjelent viszont a súlyos depresszió.

 

 

Forrás: Medipress

Facebook Kommentek