Tapadós nők, levakarhatatlan pasik

Egy friss kutatás azt vizsgálta, hogy vajon hogyan viszonyulnak az emberek partnerük kötődésének mértékéhez.

Mint kiderült, a túlzottan is ragaszkodó, bizalmatlan, féltékeny,„tapadós” nők valóban taszítóak a férfiak számára, míg a hasonló férfiak a jelek szerint kevésbé ijesztőek a nők körében. Míg a férfiak szorongani kezdenek és idegesek lesznek egy ilyen párkapcsolatban, a nők toleránsabbak: valószínűleg azért, mert gyerekkoruktól azt tanulták, hogy fontos odafigyelni mások érzelmi szükségleteire.

„Azok, akiknek kötődésére a szorongás nyomja rá bélyegét, rengeteget aggódnak amiatt, hogy párjuk elhagyja őket, és hogy egyáltalán megérdemlik-e bárki figyelmét és szeretetét” – mondja a kutatást vezető Ashley Cooper, a Florida State University másodéves doktorandusza. A szakembert az érdekelte, hogy vajon a kötődés minősége hogyan befolyásolja a partner érzéseit a hétköznapokban.

Cooper és csapata 157 párral készített interjút, a kérdések zömében arról szóltak, hogyan kommunikálják a felek kötődésüket egymás felé, mennyire komfortos számukra az érzelmi kapcsolódás társukkal, mennyire elégedettek a kapcsolattal összességében véve, és milyen konfliktusok állítják kihívás elé a kapcsolatot.

A megkérdezettek 74 százaléka még csak ismerkedős fázisban volt, míg 50 százalék már mintegy két éve kapcsolatban volt párjával. Különösen azok az esetek bizonyultak érdekesnek, ahol mindkét fél erősen szorongott kötődésében, illetve az elkerülő magatartás volt rá jellemző.

Érdekes tanulság, hogy míg a szorongó nők párjai kevésbé voltak elégedettek a kapcsolattal, a szorongó férfiak partnerei nagyobb türelemmel találkoztak, ami egyértelműen a nők érzelmi szükségletekre való nagyobb érzékenységét sejteti.

 

Facebook Kommentek