A szerelem olyan, mint a keménydrogok

Egy friss kutatás szerint a szerelem olyan reakciókat vált ki agysejtjeinkből, mintha kokaint vagy egyéb keménydrogot fogyasztanánk: az intenzív érzések, a szédültség és az öröm ugyanazokat a sejteket aktiválja ugyanis.

Azt már korábbi kutatások is bizonyították, hogy a szerelemérzet esetén ugyanaz a jóérzésért felelős dopamin szabadul fel nagy mennyiségben, amely a rekreációs célú droghasználat idején is elönti szervezetünket. Mindez a szakemberek szerint azt mutatja, hogy szociális interakcióink befolyásolhatók, ami akár egy napon az autizmussal küzdő páciensek javára is válhat.

Az atlantai Emory University munkatársai préripockot vizsgáltak, amelyek az emberhez hasonlóan monogámok. Elemzésre került az állatok agyműködése, miközben a nőstények hat órán át ugyanabban a térben voltak, mint a hímek. A Nature magazinban publikált anyag szerint az állatok agysejtjei hamar tűzre lobbantak, amint elkezdtek kötődni, ami aztán a párzásban csúcsosodott ki.

„Az emberek párosodása mindig is bonyolult volt, ezért érdekes felfedezés, hogy ugyanaz okozza a préripocoknál a kötődés kialakulását, ami az embernél a szerelemérzetet, ez pedig a dopamin hormon felszabadulásával jár” – fogalmaz a kutatást vezető Dr Elizabeth Amadei.

 

 

Forrás: Medipress

Facebook Kommentek