A széltesettség határán még behúzhatod a vészféket

Megnyugtatlak, egyáltalán nem ördöngösségről lesz most szó. Te is gyakran használod a „szét vagyok esve!”, ” szétcsúsztam” kifejezést? Tudod, hogy ez eleve  negatív stresszel járó érzelmi állapotra utal és így  negatív kicsengésű kifejezésként könyveljük el magunkban?

A stressz egy felfokozott energetikai állapot, ami kétféleképpen hathat ránk. Pozitívan, ilyenkor   teljesítményfokozó hatása olyan pozitív izgalmi állapotot hoz létre, ami segít, hogy a komoly, sőt akár lehetetlennek tűnő kihívásokat jelentő feladatot a lehető legjobb eredménnyel tudjuk megoldani. A másik hatásaazonban pont ennek az ellentéte, tehát negatív, így teljesítményromboló. Ilyenkor  kimerültséghez, a figyelem elvesztéséhez, sőt amennyiben ez a negatív állapot huzamosabb ideig áll fenn, akkor legrosszabb  esetben betegséghez is vezethet.

Amikor meghalljuk azt a szót, hogy stressz, akkor automatikusan negatív dolgokra, eseményekre, történésekre asszociálunk.  De vajon mi okozza ezt a negatív stresszes állapotot  és hogyan lehetünk képesek rá, hogy a romboló negatív feszültséget, olyan pozitív energiává változtassuk át, ami kifejezetten nagyobb teljesítményre ösztönöz minket?

A legfontosabb kérdés, amit ezzel kapcsolatban tisztán kell látnod, hogy tudd, hogyan épül fel az egyéniséged, milyen reakciókat produkál a szervezeted a különböző élethelyzetekben és mennyire vagy képes egyértelműen megfogalmazni a vágyaidat,  kitűzni a céljaidat?

Még ha legyintenél is egyet most gyorsan gondolatban, a sorok olvasása közben, tudnod kell, hogy messze nem annyira átugorható ez a fejezet, mint amilyennek gondolod. Ne ragaszkodj ahhoz a berögzült tévhithez, hogy az élet telis tele van stresszel és nem lehet ellene semmit sem tenni. Hogy nem tudsz megváltozni. Hogy tőled függetlenül kerülsz stresszes helyzetekbe. Hogy nem te keresed a stresszt, egyszerűen a körülmények, a környezeti hatások…tudod mit mondok én erre? – Blablabla…és mindezt úgy, hogy nem megbántani szeretnélek. Hanem segíteni, és megértetni azt, hogy a stresszhelyzeteket a saját hasznodra is fordíthatod.

 

Szerző: Wittmann Lucz Adrienn personal branding mentor

Facebook Kommentek