A rúzs igenis számít

A smink hatására nem csak magabiztosabbnak érzi magát a nő, de a teljesítménye is javul: jobb jegyeket szerez a főiskolán, egyetemen – állítják a Harvard és az olasz Chieti Egyetem munkatársai.

Úgy tűnik, hogy a smink önbizalmat ad, és általa jobb jegyek születnek,  mint más hangulatjavító módszerek igénybevétele esetén, legyen szó akár vidám zenéről, akár jó ételekről – olvasható a Cogent Psychology című szaklapban publikált kutatásban.

Köztudomású, korábban is dokumentált tény, hogy a kozmetikumok pozitív hatással van viselőjük pszichés állapotára, különös tekintettel az önbizalomra. Az azonban új felfedezés, hogy az így szerzett önbizalom a jelek szerint a kognitív képességekre is kihat: vagyis jó eséllyel jobban teljesít egy írásbeli vizsgán az, aki sminket visel, mivel jobban éri magát a bőrében.

A kutatás során a szakemberek 186 nőnemű egyetemi hallgatót vizsgáltak, akik egy standard pszichológia teszten vettek részt. Ezt megelőzően a résztvevők különféle hangulatjavító feladatokat kaptak: pozitív zenét, emberi arcot ábrázoló kifestőt, illetve sminkelési lehetőséget. Mint kiderült, később a sminkelési lehetőséget kapó csoport tagjai érték el a legmagasabb pontszámot a szakmai teszten.

Facebook Kommentek