Peruban az élet -1.rész

Fotó: Facebook

A Peruban töltött évekről, az ottani emberekről, gasztronómiáról beszélgettünk Balázs Judittal, az Inka Sweet Kft. egyik tulajdonosával, aki sok évet töltött ezen a csodás helyen. Nagyobbik gyermeke ott született és bár jelenleg Magyarországon él, családi és üzleti kapcsolatai miatt sem szakadt el az országtól.

Magyar szülők gyermekeként Kubában született, mivel édesapja ott volt diplomata. Miután kis időre hazajöttek Magyarországra, Peru következett.

-Mit jelent neked Peru?

-Nagyon sokat. Ott jártam iskolába, ott voltam fiatal, ott mentem férjhez, ott született gyerekem, szóval az egyik felem mindenképpen perui (mosolyog).  Ott mindenre van idő és jobb kedvűek az emberek, mint Magyarországon, és azt hiszem ott lett számomra természetes az egészség. De persze mindkét ország az otthonom.

hirdetés

-Kinti barátságok?

-Mindenképpen. Mai napig tartóak. És persze a családi kötelékek.

-Hogy képzeljük el a perui életed? Jellemzően ti voltatok a “magyar” család?

-Érdekes élet volt az biztos, bár nekem gyerekként az volt a természetes. Például anyukám magyar konyhát vitt, de amikor barátoknál ettünk perui étel volt az asztalon, amit nagyon szerettem. Amikor férjhez mentem perui alapanyagokból főztünk mi is.

-Ha jól tudom náluk elég karakteres ízek vannak és csípősen főznek. Mi a jellemző fűszerük?

-Sok féle csodás fűszer található kint, de az ízesítéshez főként a sárga chilit használják, legyen az zöldség vagy hús. A háziasszonyok pépesítik és abból tesznek az ételekbe. Peruban éjjel nappal csípőset esznek még a gyerekek is. Sok hal kerül az asztalra és persze nagyon sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak. …na és a burgonya! Peruban 300 féle burgonyafajta van.

Kukorica szinte csak nagy szemű van. A nálunk található kis szemű náluk kuriózum. És ha már kukoricáról beszélünk, akkor kihagyhatatlan a chicha morada, ami lila kukoricából készül, rubin árnyalatú. Vízben megfőzik és egy kis fahéj, meg szegfűszeg hozzáadásával készül. Amellett, hogy az egyik kedvenc üdítőjük vérnyomás szabályozásra jó. Olyan kenyér nincs mint nálunk, talán ennek megfelelője lehet a kukoricalepény. A tamalet zöldséges vagy húsos töltelékkel eszik.

Na és ott vannak a folytonos csipegetések. Főként bárokba, de egyébként ezek a csemegék otthon is megtalálhatók.  Jellemző a Yucca, ami egy gyökérszerűség. Kisütik és különböző pikáns szószokba mártogatják.  Jellemzően azonnal elkészített dolgokat esznek és persze alap a saláta,  mindent azzal tálalnak.

-Sokat pepecselnek a konyhában? Ott is az a középpont?

-Mint mindenhol, ha társaság jön össze a konyha kihagyhatatlan.

-Van idejük főzni naponta?…és milyen kint nőnek lenni?

-Általában a középrétegtől felfelé bejárónője van a családoknak. Ők vezetik a konyhát és a teljes háztartást. Jellemzően a nők otthon vannak, mert a család nem örül, ha munkába járnak. Szerintük az a férfi dolga. Más a mentalitás. Egyébként nagyszerű kint a nők élete. Hiúak, odafigyelnek az étkezésükre és sokat sportolnak. Az életszemléletük a vidámság és nyugodtság. Nem feszülnek meg a munkától, és folyamatosan ünnepelnek. Derűsebbek, energikusabbak, talán mert közelebb vannak a földanyához.

-Mennyire figyelnek oda, hogy egészséges ételek kerüljenek az asztalra?

-Nem tehetnek mást. Peruban 70 féle mikroklíma van. Számtalan zöldséggel, gyümölccsel, amiket nem igazán exportálnak, ezért a pultok roskadoznak a friss termékektől. Alap a gyümölcsturmix, a quinoa, a zabkásák, a saláták. És nem csak otthon főznek egészségesen, hanem az éttermekben is.  A konyhájuk többszörös világgyőztes. Fúziós konyhának is mondhatom, mert a sok japán és kínai eljárást, alapanyagot vegyítik a perui fűszernövényekkel. Mondhatjuk, hogy egészségesen étkeznek.

-Ha Peruról beszélünk, akkor nem hagyhatjuk ki a steviát. 

-Náluk az egyik alapvető édesítőszer, ezért van, akinek a kertjében terem. Egyébként egy bokros évelő cserje , aminek a levelében van az édes íz. Vannak jobb és kevésbé jó steviák. A miénk prémium minőségű, nem véletlen, hogy felfigyeltek rá az itthoni fogyasztók, sőt az egyik üdítőital márka is ezt használja.

“Mi nem az üzletet láttuk benne, hanem megtapasztaltuk a jótékony hatását.  Mivel nekünk bevált, úgy gondoltuk, talán másokon is segíthet”

Ez a növény nagyon szereti az ottani éghajlatot. Itthon is próbálkoznak vele, de nem igazán kedvez neki a magyar klíma: az egyébként évelő növény itthon kifagy, ezért minden évben telepíteni kell.

(Folyt. köv.)

 

(X)

Facebook Kommentek