Őszi töltődés és relaxáció

Testünk és lelkünk akkor is igényli a gondoskodást, mikor a levelek lehullanak…

Az idő hűvösebbre fordul, a nap sugarai sem melengetnek már úgy, a nappalok rövidülnek, így nem árt, ha tudatosan építünk be napirendünkbe néhány feltöltő folyamatot. Nem csak fizikailag, de mentálisan is szükségünk van a pihentető, energetizáló tevékenységekre, hiszen ilyenkor jóval könnyebben kimerülünk pszichésen és fizikailag egyaránt.

Relaxációs fürdő

Különféle fürdősókkal hintett illatos vízben kiázik belőlünk a hétköznap felgyülemlett stressz és feszültség. Választhatunk kézzel készített, természetes fürdőbombákat, melyek különleges formái hamar elpezsegnek illatos-színes fürdővizet varázsolva körénk.

„Akár sárkánytojásos fürdőbombát is beszerezhetünk a Trónok Harca után szabadon, vagy a nyíló cseresznyevirág aromájába burkolózva adhatjuk át magunkat a kellemes fürdő jótékony hatásainak.”

A sarki patikában is szert tehetünk fürdőkristályaira, rózsaszín boszis, vagy lila tündéres kiszerelésben. Alapvetően gyerekeknek készült, csupa természetes összetevőt használ – de a felnőttek is éppen úgy élvezhetik a szivárványbuborékokat!

Az ügyesek és kreatívak saját fürdősót is készíthetnek. Vegyünk alapul Himalája sót, ehhez tetszőleges illatokat, színeket, s aromákat adhatunk a kívánt hatás elérésének érdekében. Nagyjából egy csésze Himalája sóra csepegtessünk 8 csepp jojoba olajat, kaparjuk bele egy fél vaníliarúd belsejét. Keverjünk hozzá fél csésze szódabikarbónát és óvatosan bolondítsuk meg 3-4 csepp eukaliptusz-olajjal. A vanília nyugtató hatású, míg az eukaliptusz tisztítja a légutakat – tökéletes kombináció. A színezéshez használhatunk ételfestéket, de ezzel bánjunk csínján, hacsak nem szándékozunk kifestőkönyvként kiszállni a fürdőkádból.

Különféle légző gyakorlatok

Egy cég nemrégiben egész hetes programot indított Runaway and Breath néven, melynek lényege a relaxáció beépítése a napi rutinba, munkahelyen, munkaidőn belül. Minden nap 15-20 perces, progresszív, irányított relaxáción vettem részt. A hatás hihetetlen volt, jobb, mintha kávét ittam volna. A relaxációk után felfrissültem, a vérkeringésem felélénkült, éberebb és koncentráltabb lettem. A kedvencem a váltott orrlyukú légzés volt, íme a gyakorlat leírása:

  • Vegyük fel a Vishnu mudrának nevezett kéztartást a jobb kezünkkel. Behajlítjuk a mutató és a középső ujjunkat. A hüvelykujjunkkal fogjuk majd „szabályozni” a jobb orrlyukat, a gyűrűs ujjunkkal pedig a balt.
  • Végezzünk két teljes jóga légzést, majd a harmadik nagy belégzés közben emeljük fel a jobb kezünket, zárjuk el a jobb orrlyukat, és a bal orrlyukon lélegezzünk ki.
  • Majd ugyancsak a bal orrlyukon lélegezzünk be, miközben négyig számolunk.
  • Orrlyukat váltunk, elzárjuk a bal orrlyukat, elengedjük a jobb orrlyukat, és kilélegzünk a jobbon, nyolc számolásra. Majd a jobbon be is lélegzünk, négyig számolva, cserélünk, és kilélegzünk a bal orrlyukon, miközben nyolcig számolunk, majd a bal orrlyukon belélegzünk négy számolásra. Ez egy kör légző gyakorlat.
  • Cserélünk, és így folytatjuk tovább, 10 kört végezzünk!  A bal kezünkkel tudjuk számolni a köröket. Végig egyenletesen lélegezzünk, és figyeljünk arra, hogy a gerincünk egyenes maradjon. Ha ezzel kapcsolatban van kérdés, szívesen válaszolunk. ( A gyakorlat forrása: http://www.jogakozpont.hu/joga/legzogyakorlat.html)

Az oktató szerint napi egyszer, amennyiben időnk és beosztásunk engedi inkább napi háromszor érdemes relaxációt végezni. A stressztől nem csak mentálisan, de fizikailag is szenvedünk, izmaink megfeszülnek, illetve emésztési zavarokat, álmatlanságot okozhat.

A megfelelő lazítással ezek a tünetek megelőzhetőek, kezelhetőek, egy kicsit talán könnyebben találjuk meg a külső-belső egyensúlyt.

 

 

Szerző: „Cé”

Facebook Kommentek