Nyugodt alvás, könnyebb fogyás

Kevesen tudják, hogy a sikeres diéta egyik kulcsa a kiegyensúlyozott pihenésben rejlik. A kalóriacsökkentés és a megfelelő minőségű és mennyiségű testmozgás mellett az is fontos ugyanis, hogy mennyit alszunk.

Ha sokat alszunk, kevesebbet eszünk, hiszen álmunkban nem nyitogatjuk a hűtő ajtaját, a szakemberek szerint azonban ennél jóval többről van szó. Az alváshiány ugyanis annak a hormonnak a növekedéséhez vezet, amely az étvágy megjelenéséért felelős. Így aztán aki álmos, az jó eséllyel éhesebb is lesz előbb-utóbb, s pontosan így kerülhetnek a szervezetbe az üres kalóriák.

A legtöbb felnőttnek legalább hét óra alvásra van szüksége, egyeseknek viszont kilencre – állítja az amerikai National Sleep Foundation, amerikai szervezet. De vajon mit tehetünk azért, hogy nyugodtan tudjunk aludni mindennapi teendőink mellett?

A szakemberek szerint a rendszeres edzés – több órával lefekvés előtt – segít, ahogyan a kellemes, megnyugtató alvás előtti rituálé is: a forró fürdő, a lágy zene, az olvasgatás. Ne fogyasszunk azonban semmiképp se alkoholt, mivel ez árthat alvásritmusunknak. Gondoskodjunk arról, hogy a szobában ne legyen se túl hideg, se túl meleg, és tartsuk távol a különféle elektronikai eszközöket.

Facebook Kommentek