Ne halogasd, kezdj el fogyni ma!

Miért ne? Hiszen jól tudod, hogy szükséged van rá. Te is sokszor álltál már elborzadva az áruház próbafülkéjében miközben igyekeztél magadra rángatni a kívánt ruhadarabot. Aztán kampánydiétákba fogtál, aminek persze volt is eredménye ideig-óráig, de hosszan tartó sikereket nem értél el vele. Most itt a lehetőség. Mi is csatlakozunk a szerkesztőségben, mert együtt könnyebb!

Tudtad, hogy Magyarországon a felnőttek 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott? Persze szinte mindenki sokáig akar élni, egy gyönyörű testben,  de talán még többen szeretnének egészségesen is. Nem ragozzuk tovább, hiszen a csapból is az folyik, hogy elhízás tekintetében a magyarok bizony nagyon elöl járnak – vagy kullognak, mert futni nincs erőnk – szóval úgy döntöttünk, hogy szakembert kérdezünk a témában.

A fogyókúrák különböző formái, a világhálón is terjedő fantasztikus csodabogyók mind-mind gyors fogyást ígérnek. Vannak, akik hisznek bennük, mások orvosi segítséget vesznek igénybe. Dr. Csikós Juliannával beszélgettünk.

-Egyre többen fogják magukat fogyókúrára. A gond csak az, hogy az esetek nagy százalékában vissza is hízzák a leadott kilókat.

– Bármelyik fogyókúrás módszert is választjuk, ha elég szilárd az elhatározásunk, és a kitartásunk, akkor néhány hét önsanyargatással általában sikerül elérnünk a vágyott súlycsökkenést.  Aztán eleinte csak egyszer-egyszer engedünk meg magunknak egy kis nassolást. Egy-egy társas eseményen csupán  egy kicsivel eszünk többet az addig kitartóan mellőzött finomságokból. Majd mindinkább szaporodnak az ilyen különleges alkalmak, végül pedig már a hétköznapokon is ugyanúgy étkezünk, mint a fogyásunk előtt, és persze jönnek vissza a korábbi önmegtartóztatással leadott kilók. Sajnos, általában több is, mint amennyitől sikerült megszabadulnunk.

-Mi a fogyókúrákról az orvos véleménye?

-A laikusok elsősorban esztétikai okokból szeretnének lefogyni, az orvost pedig inkább a túlsúly ismert egészségkárosító következményei – cukorbaj, szív-és érrendszeri betegségek, mozgásszervi problémák – vezérlik akkor, amikor páciensét a megfelelő testsúly elérésére igyekszik motiválni.

A gyors fogyás legtöbbször „látvány-eredmény” , ami elsősorban a vízveszteséggel, valamint a bélrendszer „kiürülésével”, semmint a zsírfeleslegtől való megszabadulással magyarázható. Az ilyen rapid súlycsökkenés, ami nem jár valódi életmód-váltással, általában nem tartós. Véleményem szerint soha nem szerencsés a gyors fogyás. Aki tartósan meg akar szabadulni a súlyfeleslegétől, annak nem az izomból, hanem a zsírból kell leadnia. Ezt pedig nem éhezéssel, hanem okos étkezéssel és az életmód lépésről-lépésre történő megváltoztatásával érhetjük el.

-Azt mondják, hogy 2-3 liter folyadék fogyasztása ajánlott. Mindenkinek?

-Ez egy érdekes kérdés. Azért jó az Insumed módszer, mert ezzel a fogyókúra során rendszeresen lehet kontrollálni a testösszetételt. Mérésekkel meg lehet nézni, hogy mennyi az izom, a zsír és a víz aránya a testünkben, így azt is látjuk, hogy mennyi a szervezet vízvisszatartása. Ennek megfelelően lehet korrigálni a folyadékbevitelt is. Azt egyébként sokan elfelejtik, hogy ez nem csak a vízivást jelenti. Az elfogyasztott gyümölcsöt, salátát vagy levest is bele kell számolni.

-Akkor beszéljünk erről a módszerről. 

-Az Insumed nem egy újabb, eddig még nem próbált fogyókúrás por, hanem korrekt méréseken és tanácsadáson alapuló „életmódszer”, ha lehet ilyen faramuci kifejezést használni.  Egyébként sokan azt hiszik, hogy csak betegekkel foglalkozunk. Ez nem így van, hozzánk bárki jöhet, aki tartós testsúlycsökkenést szeretne elérni. Az első vizsgálat során megmérjük a testmagasságot, a testsúlyt és a haskörfogatot, és egy hitelesített eszközzel  BIA mérést végzünk.

Ezzel a méréssel – amit úgy kell elképzelni, mint egy  EKG vizsgálatot – a testünkben lévő különböző szövetek elektromos ellenállásának adataiból a testösszetételről kapunk információt. A mérési eredményekből megtudhatjuk a testben lévő aktív sejtállomány (főként izom), a zsír és víz arányát. Az elérni vágyott testsúly, a vizsgálatkor mért testösszetétel és az életmód (étkezési szokások, fizikai aktivitás) alapján végzett számításokkal meg tudjuk határozni a fogyáshoz szükséges napi kalóriabevitelt, amihez mintaétrendet és is kínálunk. Nagyon fontos, hogy – a többi diétától eltérően – csak háromszor lehet enni.

A programot egy alacsony kalóriatartalmú, fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban és élelmi rostokban gazdag, fogyást segítő turmix-alappal támogatjuk, mely csökkenti az éhségérzetet, és csekély inzulin-terheléssel jár. Ezzel megkímélhetjük magunkat a megvonásos diétáknál gyakran előforduló éhségrohamoktól, és az édesség iránti kínzó vágytól. Az étrend összeállításával, valamint ezzel a fajta étkezési ritmussal elkerülhetjük az inzulin szint jelentősebb ingadozását, amivel a szervezet zsírtartalékainak mobilizálását, vagyis a zsírégetést, ezáltal a fogyást segítjük.

-Fontos része a fogyókúrának a turmixital.

-Így van. Ez nem kapható csak az Insumed tanácsadóknál, akik ezzel a módszerrel fogyasztanak. Több féle fehérjeforrásból állítják elő, ásványi anyagok és vitaminok, plusz bizonyos rostanyagok is találhatók benne, amelyek teltségérzetet okoznak. A három főétkezésből kettő a turmix, délben pedig a főétkezés, ami lehet bármi az ajánlottak közül.

Hamar elindul a fogyás. Talán a legnehezebb része, bár tapasztalatom szerint minden további nélkül át lehet vészelni, az Insumed böjt, ami azt jelenti, hogy az első két nap csak ezt a turmixot lehet inni naponta négy alkalommal. Ilyenkor normalizálódik az inzulin szint. Utána napi kétszer turmix és egyszer az engedélyezett kalóriamennyiségű főétel. Amikor elértük a kívánt testsúlyt, heti 1 kilóval lehet átlagban számolni, fokozatosan visszaállhatunk először egy  turmix és kétszer normál étrenddel, aztán pedig vissza a háromszori étkezésre.

Akinek kérdése van, szívesen válaszolok a www.fogyokuradoktor.com oldalon.

 

(X)

Facebook Kommentek