A műszakos munkavállalás veszélyezteti a férfiak szexuális életét

Több műszakban dolgozó férfiak, figyelem! Két nemrégiben megjelent kutatás szerint az alvásproblémák gyakran vezetnek vizelési panaszokhoz és impotenciához, egy harmadik tanulmány pedig a rosszabb minőségű ondóval hozta összefüggésbe a műszakos munkákat, mely hatására ezek a férfiak nehezebben válhatnak édesapává.

A kutatások persze nem bizonyítják egyértelműen, hogy a műszakos munkavállalás és az általa okozott alvászavarok okozzák ezeket a problémákat, csak kapcsolatot jeleznek. „A műszakban dolgozó férfiaknak, különösen az éjszakai műszakot vállalóknak mégis tisztában kell lenniük ezen kockázatokkal, hogy időben a megfelelő orvosi segítséget vehessék igénybe” – nyilatkozta Dr. Alex Pastuszak, mindhárom tanulmány társszerzője, a Baylor College of Medicine munkatársa.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a műszakos munkavállalás felboríthatja a cirkadián ritmust és vele a hormonrendszert is” – magyarázta Pastuszak. „Emellett különösen hajlamosak ezek az emberek a különböző alvászavarokra, többek között álmatlanságra vagy fokozott aluszékonyságra napközben. A munka következményeként az alvás időtartama is lecsökken ezen dolgozóknál.”

Az egyik tanulmány során a kutatók 75 terméketlen, műszakban dolgozó, 96 terméketlen, de a megszokott időpontban dolgozó és 27 termékeny férfit vizsgáltak. „A terméketlen férfiak között a műszakban dolgozók ondójában szignifikánsan kevesebb spermiumot számláltak a többiekhez képest. Véleményünk szerint, a túl sok vagy túl kevés alvás felborítja a természetes cirkadián ritmust, mely hatására hormonális és génexpressziós változások következnek be, melyek fontos szerepet játszanak a spermiumok képzésében.”

A másik két kutatásban 2,500 férfitől gyűjtöttek be vizelési panaszokra vonatkozó válaszokat egy kérdőív segítségével. „Az eredményeink szerint az alvászavarokkal küzdő, több műszakban dolgozók vizelési panaszai súlyosabbak, gyakran szenvednek impotencia miatt és körükben gyakrabban tapasztalnak alacsony tesztoszteron szintet.” A vizelési panaszok között a gyakori vizelés, a sürgős vizelési inger, a nehezített vizelés és az éjszakai vizeletürítés szerepel. Ezeket leggyakrabban húgyhólyag diszfunkció vagy prosztatamegnagyobbodás okozza.

„Szerettük volna felmérni, hogy a panaszok mögött más tényező is állhat-e magyarázatként, így a férfiakat megkérdeztük a dohányzási és alkoholfogyasztási szokásaikról, depressziós tünetekről, sportolásról és egyéb egészségügyi problémáikról is. Az eredményeink szerint a műszakos munkavállalás leginkább vizelési panaszokat, alacsony spermium számot és tesztoszteronszintet okoz” – tette hozzá Pastuszak.

Dr. Dennis Auckley, a Case Western Reserve University docense szerint a tanulmány azonban csak bevezetőként kezelhető. „Nehéz a műszakos munkavállalás hatásainak elemzése, hiszen ennek a jelentése széles skálán mozoghat, különböző munkarenddel és szabadnapokkal. Más tanulmányok nem találtak összefüggést az ilyen munkavállalás és a rosszabb ondóminőség között.”

Pastuszak azonban mégis ellátta tanáccsal ezen dolgozókat, hogy enyhítsék és megelőzzék panaszaikat: „Ezeknek a férfiaknak érdemes rendszeresen, azonos időben lefeküdniük, sötét szobában aludjanak, közvetlenül lefekvés előtt kerüljék a koffeint és az alkoholt, szabályozzák a számítógép, tablet, mobiltelefon és televíziózási szokásaikat minimum 30 perccel az elalvás előtt.”

A kutatások eredményeit Bostonban mutatták be az American Urological Association éves találkozóján.

 

 

Forrás: Medipress

Facebook Kommentek