Mit tegyünk, ha az asztmaroham az iskolában jön rá gyerekünkre

Az iskolában kifejezetten nehéz egy gyerek számára az asztmás roham kezelése. Pánikba is eshet, kinevethetik iskolatársai, valamint a tanárok sem biztos, hogy megfelelően felkészültek egy ilyen helyzet kiküszöbölésére.

Hogyan előzhetők meg a leírtak?

A legfontosabb, hogy beszéljünk a gyerekkel, és életkorától függően mondjunk el neki mindent az asztmáról, amit meg tud érteni. Ideális esetben a gyermek nyomon tudja követni, mikor van ideje a gyógyszerbevételnek, hogyan kell az inhalálót vagy csúcsáramlásmérőt használni, mit jelent az azon megjelenő szám, és mit kell tenni, ha az túl alacsony – írja a Webbeteg.

Fontos, hogy a gyermek tanárai tudjanak a lehetséges problémáról, és tisztában legyenek a szükségszerű lépésekre. Legjobb, ha gyermeke tanárai számára kinyomtat egy cselekvési tervet, melyben mindezeket az információkat rögzíti. Ennek tartalmazni kell még a kezelőorvos, a szülők vagy más gondviselő telefonszámát is. Ezen kívül, különösen kisiskolások esetében jó, ha a gyermekkel napközben együtt lévő tanítónál vannak a gyógyszerek, a pontos adagolási útmutatóval.

Az asztma kezelési lehetőségei. A legtöbb asztmás beteg esetén a gyógyszerek kombinációban biztosítják a hosszú távú tünetmentességet és a rohamoldást. A kezelőorvos segít eldönteni, hogy az a kor és a betegség súlyossága függvényében melyik kezelési lehetőség a legmegfelelőbb.

Facebook Kommentek