Miért alszunk el unalmunkban?

Fotó: Pexels

Mi lehet az oka annak, hogy míg arra, ami érdekel, órákon át képesek vagyunk figyelni, addig ha valami nem kelti fel az érdeklődésünket, az alatt pillanatokon belül elalszunk?

A Nature Communications című lapban közzétett kutatás során a szakemberek arra jöttek rá, hogy az agy bizonyos területe, a nukleusz akkumbensz, amely a motivációért és az örömért felelős, alvást is képes előidézni. Vagyis, ha valami nem érdekel minket, és nem érezzük magunkat motiváltnak, akkor egyből álmosak leszünk.

A Tsukuba Egyetem és a Fudan Egyetem japán és kínai kutatókból álló csapata különféle technikákkal figyelte meg a nukleusz akkumbensz neuronjait, illetve az azok által előidézett viselkedéseket, és azt találták, hogy ezeknek a neuronoknak rendkívül erős képessége van arra, hogy alvást idézzenek elő, méghozzá olyan alvást, amely eltér a természetes alvástól, ugyanis nem csak alacsony, hanem alacsony és magas feszültségű agyhullámok egyaránt jellemzik.

Amint arról a kutatást vezető Yo Oishi beszámolt, valószínűleg a klasszikus szomnogén adenozin idézi elő az álmosságot, az adenozinról ugyanis már régóta tudott, hogy megléte energiahiányt jelez, az adenozin receptorok egyik speciális alcsoportja pedig, az A2A receptorok sűrűn előfordulnak a nukleusz akkumbenszben. A koffein is éppen azáltal fejti ki hatását, hogy az agy ezen területén blokkolja az A2A receptorokat.

Ha sikerül megtalálni azokat az összetevőket, melyek az nukleusz akkumbenszben aktiválják az A2A receptorokat, akkor újabb terápiás lehetőségek nyílnak meg az inszomniás betegek számára, akik nagyjából a népesség 10-15 százalékát teszik ki, az idősebbek körében pedig már 30-60 százalékot is.

 

 

Forrás: Medipress

Facebook Kommentek