Meditálj és fogyj!

A mindfulness néven ismertté vált tudatos jelenlét meditációs módszer segítségével hétszer hatékonyabban tudunk fogyni, mint a hagyományos diétákkal.

Az Észak-Karolinai Állami Egyetemen végzett vizsgálat során 80 embert kísértek figyelemmel, akik fele a saját diétáját követte, másik fele pedig a mindfulness technika segítségét vette igénybe, és utóbbiak hétszer több súlyfeleslegtől szabadultak meg, 1,9 kg-tól szemben a 0,27 kg-mal szemben.

A túlsúly és elhízás számos krónikus betegség – többek között a magas vérnyomás, a kettestípusú cukorbetegség, továbbá a szív- és érrendszeri megbetegedések – okozója lehet, ezért is különösen fontos eredmény az, hogy egy egyszerű meditációs módszerrel az eddigieknél hatékonyabban fel lehet venni a harcot a kilók ellen.

A kutatás során a szakemberek célja az volt, hogy az „Egyél okosan, mozogj többet, nyomj kevesebbet” program segítségével felhívják a figyelmet a káros étkezési szokásokra, illetve, hogy kiderítsék, a tudatos evéssel valóban elérhető-e a fogyás. A programban résztvevőket egy tanácsadó segítette számítógépen vagy mobilon keresztül 15 héten át, és a cél az volt, hogy az alanyok figyeljenek oda testük jelzéseire, tervezzék meg előre az étkezéseiket, evés közben soha ne csináljanak semmi mást, és különösen koncentráljanak az ételek ízére.

Az eredmények azt mutatták, hogy a mindfulness módszer igenis hatékony segítség, akik alkalmazták, sokkal többet fogytak azoknál, akik nem. A szakemberek azon igyekeznek, hogy a módszert a jövőben a diabéteszmegelőző programokba is beépíthessék.

Facebook Kommentek