A magassarkú jót tesz a léleknek, de árt a talpnak

Egy jó és egy rossz hír a magassarkú cipők rajongóinak: a magassarkú cipő nem csupán a férfiaknak tetszik nagyon, de a nők is magabiztosabbak benne. A rossz hír azonban az, hogy az önbizalom ára sok esetben törött boka, ízületi- és gerincfájdalmak.

Az Aberdeen Egyetem munkatársai 20 olyan tanulmányt tekintettek át, amelyben a magassarkú cipők egészségügyi és egyéb hatásait vizsgálták. Egy tanulmányban például a megkérdezett üzletasszonyok mintegy háromnegyede állította, hogy magassarkúban magabiztosabbnak érzi magát, és összességében véve összeszedettebb, határozottabb tárgyalásai során. A férfiak kétszer nagyobb eséllyel mosolyognak egy magassarkút viselő nőre, és lényegesen nagyobb eséllyel döntenek úgy, hogy segítenek számára.

Mindennek azonban ára van: ugyanebből a brit kutatásból megtudjuk, hogy a magassarkút viselő nők körében gyakoribbak az esések, és igen gyakran kell számolniuk különféle sérülésekkel, a lábujjuktól a gerincükig. A szakemberek szerint olyan komoly egészségügyi kockázatról van szó, hogy fontos volna, hogy törvény tiltsa, hogy a munkahely magassarkú viselésére kötelezze a nőket.

A legtöbbször azonban nem írott, hanem íratlan szabály, hogy a nők magassarkút viseljenek a munkahelyükön: ilyen például a vendéglátás, illetve a légikísérők világa.

Facebook Kommentek