Kolinnal az Alzheimer-kór ellen

Fotó: Pixabay

Az amerikai Phoenixben működő ASU-Banner Neurodegenerative Disease Research Center (NDRC) kutatói a Molecular Psychiatry folyóiratban megjelent cikkükben számoltak be arról, hogy a terhesség alatti kolin étrend-kiegészítéssel egereknél örökletesen sikerült csökkenteni az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

A kolin vízben oldódó tápanyag, hasonlóan hat az agyműködésre és a szervezet kiválasztórendszerére, mint a B-vitaminok. Egy létfontosságú neurotranszmitterünk működésére hat, az acetilkolinéra, írja a Pharmaonline.

Az acetilkolin kommunikál az izom- és idegsejtek között, valamint részt vesz bizonyos sejtmegújító folyamatokban. Kis mennyiségben szervezetünk képes előállítani, a napi szükségletet azonban kénytelenek vagyunk külső forrásból fedezni. Kolin viszonylag nagy mennyiségben található a májban és a tojásban, a lazacban, a kelbimbóban és a karfiolban.

Facebook Kommentek