A kemoterápiás szerrel kezelt sperma lehet az új szupergyógyszer a rák ellen!

Ki gondolta volna, hogy a méhnyakrák elleni legújabb fegyver épp a sperma lehet? Persze nem akármilyen sperma, hanem a kemoterápiás gyógyszerrel kezelt sperma, amely így a méhnyakat közvetlenül éri el.

A méhtestrák évi 2 ezer, a méhnyakrák évi 900 életet követel csak az Egyesült Királyságban (hazánkban is több száz halálozás következik be a betegségek miatt). A legfőbb kezelési mód jelenleg a kemoterápia, amelynek hátulütője azonban, hogy az egészséges sejteket is elpusztítja. A szakemberek ezért olyan megoldások kidolgozásában reménykednek, amelyek képesek különbséget tenni a beteg és az egészséges sejtek között.

Az egyik elmélet szerint a legjobb, ha baktériumot használunk közvetítőként, mert az könnyen képes bejutni a szervezetbe. A probléma azonban az, hogy az immunrendszer gyakran elpusztítja ezeket a baktériumokat, mielőtt azok célba érnének, hogy megfelelő hatásukat kifejtsék.

A sperma a drezdai nanotechnológiával foglalkozó tudósok szerint azért tökéletes hordozóanyag, mert ugyan idegen test, de a nő immunrendszere nem pusztítja el azt. A kihívás csupán az, hogy a reproduktív szerveket elérő, előkezelt sperma hatására ne jöjjön létre megtermékenyülés, így a szakemberek jelenleg ennek kezelésén dolgoznak.

A tervek szerint a jövő rákgyógyító spermája, a doxorubicin nevű szerrel lesz előkezelve, és injekció segítségével kerül az anyag a hüvelybe, ahonnan eljuthat majd a beteg szervekig, hogy ott jótékony hatását kifejtse.

 

Forrás: Medipress

Facebook Kommentek