Így szabadulhatunk meg a téli náthától, megfázástól gyorsan, természetesen!

A népi bölcsesség szerint a nátha gyógyszerrel egy hét alatt, anélkül hét nap alatt múlik el. A mondás szellemesnek tűnhet, de ha nem szeretnénk felesleges tortúrának kitenni magunkat a téli hónapok során, jobb elkerülni amit sugall.

A mondás csak addig vicces, amíg ránk nem ront a torokfájással, köhögéssel, orrfolyással, légzési nehézségekkel tarkított nyavalya, ahol igenis számít a gyorsan megkezdett kezelés, hiszen így könnyebben tudjuk magunk mögött a betegséget. Milyen otthoni praktikák, természetes alternatívák állnak rendelkezésünkre mindehhez? A kérdésre Dr. Lenkefi Ida Ágota gyermekgyógyász szakorvostól kaptunk választ.

 

1. Próbáljuk kiizzadni

A tél idején gyakran előforduló náthát, megfázást gyakran vírusok okozzák, amelyek sokszor váltanak ki szervezetünkben hőemelkedést, kisebb lázat. A korszerű orvosi ajánlások szerint egyébként egészséges embereknél az első néhány napban ezt nem feltétlenül kell csillapítani (ez áll a 39 fok körüli lázra is), mert ugyan kellemetlen, de testünk természetes védekezési folyamatainak része. Nátha esetén fellépő hőemelkedésnél első lépésben pihenjünk le, takarózzunk be és ügyelve a folyadék pótlására próbáljuk „kiizzadni” a betegséget. Makacs, hosszan tartó láz, vagy extrém magas – 40,5 fok feletti – testhőmérséklet esetén mindenképp vegyünk be lázcsillapítót, egyeztessünk az orvosunkkal!

Gyermekek esetében a közérzetet javíthatjuk olyan hűtőtapasz bevetésével is, mint a Frio Pad hidrogél tapasz. Utóbbi úgy működik, mint egy tökéletes borogatás: nem igényel előzetes jegelést, nem csöpög le, öntapadós, így nem kell tartogatni. A központi magjából párolgó víz fizikailag hűsíti a forró homlokot. A gyermekek szívesen veszik használatát, mert csökkenti a hőemelkedéssel, lázzal járó fejfájást, rossz közérzetet. Nem tartalmaz mesterséges hatóanyagokat, így kockázatok nélkül ismételhető az alkalmazása. Szükség esetén lázcsillapítókkal kombinálva is használható.

Részletes ismertető: www.orientaldoctor.hu/frio-pad-hidrogel-tapasz

A tapasz orvostechnikai eszköz, amely vény nélkül megvásárolható a patikákban!

Webshopban 30-40% kedvezménnyel vásárolható meg a hazai forgalmazó OD Medic Kft. partnereinél decemberben!

Az akcióban résztvevő partnerek:

Mpatika: http://bit.ly/mpatika-friopad

PrevencioPatika: http://bit.ly/prevencio-friopad

Arcanum patika: http://bit.ly/arcanum-friopad

 

2. Antibiotikumot ne

Új keletű, téves beidegződés, hogy sokan minden betegségre egyből antibiotikummal akarnak reagálni. Ez ebben az esetben két okból rossz: a szövődményekkel nem járó vírusos megbetegedésre a bakteriális fertőzésekre megalkotott antibiotikum semmilyen hatással nincs. Ellenben a feleslegesen bevett gyógyszer rontja immunrendszerünk ellenálló képességét! Antibiotikumra felülfertőzéseknél, szövődmények esetében lehet szükség, de erről kérdezzük meg orvosunkat.

3. Szabadítsuk fel a légutakat

A nátha a legtöbb esetben együtt jár heves orrfolyás, orrdugulás kialakulásával, amit mindenképp érdemes orvosolni. Az elzáródott orrból a torok, arc- és homlok melléküregek, fülkürt, valamint a tüdő felé visszacsorgó váladék ugyanis nagyszerű táptalaj a baktériumoknak, jobb megelőzni további gyulladások kialakulását! Különösen fontos lehet ez gyermekeknél, akiknél a fülkürt rövidebb, egyenesebb és az anatómiai viszonyok miatt  relatívan tágabb is, mint a felnőtteknél, emiatt a gyulladás könnyebben bejut ezen a kis csatornán át a fül felé. Ez gyakori megbetegedések esetén hallásromláshoz is vezethet. A szövődmények elkerülése érdekében épp ezért fontos az orrváladék rendszeres, alapos eltávolítása, a légutak felszabadítása.

A légutak felszabadításához alternatívaként használhatunk Spiranto légzéskönnyítő ruhatapaszt

A náthával, megfázással kialakuló légzésproblémák forrását általában az orrnyálkahártya duzzanata okozza, amit ma már a vegyszeres cseppeken, spray-ken kívül olyan természetes, működő alternatívákkal is enyhíthetünk, mint a tapaszok!

A Spiranto légzéskönnyítő ruhatapasz egyesíti magában a gyógynövények tradicionális hatóanyagait a modern orvostudomány laboratóriumi csúcstechnológiájával. A tapaszt a mellkas magasságában kell a ruhára tapasztani. A benne található eukaliptusz, menta és levendula balzsamolajok párolgása segíti a fellélegzést orrdugulás, orrfolyás idején. Ezek a gyógynövények fertőtlenítő, nyugtató, baktérium- és vírusölő hatásúak, erősítik az immunrendszert, olajaik az orr nyálkahártyáján keresztül felszívódva teszik a dolgukat. Egy tapasz 6-8 órán át hat. Különösen jól bevethető az éjszakai nyugodt alvás biztosítása érdekében. A pizsamára tapasztva a balzsamolajok párolgása biztosítja a szabad légzést az éjszaka folyamán. A kezdeti hurutos állapot rendezésével az orrmandula problémák is megoldódnak. Használata két éves kor felett ajánlott!

Részletes ismertető: www.orientaldoctor.hu/spiranto-legzeskonnyito-tapasz

A tapasz orvostechnikai eszköz, amely vény nélkül megvásárolható a patikákban!

Webshopban 30-40% kedvezménnyel vásárolható meg a hazai forgalmazó OD Medic Kft. partnereinél decemberben!

Az akcióban résztvevő partnerek:

Mpatika: http://bit.ly/mpatika-spiranto

PrevencioPatika: http://bit.ly/prevenciopatika-spiranto

Arcanum patika: http://bit.ly/arcanum-spiranto

 

4. Jöhetnek a gyógyteák

Betegség idején érdemes ügyelni a folyadékpótlásra, ugyanis a láz mellett a fokozott váladékképződés is kiszárítja testünket. Ilyen tekintetben jelentenek jolly joker megoldást a gyógyteák, amelyek a folyadék pótlása mellett természetes hatóanyagokkal is segíthetik a kilábalást. A kakukkfű például nagyon jó nyákoldó, görcsoldó, így köhögésre ideális, míg az antibakteriális hatású zsálya gyulladások esetén jó szövetséges. Hasonlóan hasznos a hársfavirág tea, vagy a forró italokba tett gyömbér, citrom is. A gyömbér és a hársfavirág amellett, hogy fertőtlenítő hatással bír, segíti az izzadást, ezzel az immunfolyamatokat, míg a citrom magas C-vitamin tartalma miatt befolyásolja az utóbbit kedvezően. Gyermekek esetében itt is figyeljünk az ajánlásokra.

 

5. Szellőztessünk, párásítsunk, ügyeljünk a hőmérsékletre

Vírusos megbetegedések esetén fontos szobánk rendszeres átszellőztetése, ugyanis így csökkenthetjük a kilégzéssel oda kikerülő vírusok koncentrációját! A torokfájdalmak, valamint a köhögési inger csillapításában játszik szerepet a megfelelő hőmérséklet és páratartalom. Ideális páratartalom lakóhelyiségekben 40-60%, ennél magasabb páratartalom hosszútávon főleg a rosszul szellőző helyiségekben penészedéshez vezethet, amit mindenképp kerüljünk el.

 

6. Ha makacs a betegség, konzultáljunk az orvosunkkal

Lehet, hogy amit makacs náthának gondoltunk, valójában influenza, de lehet, hogy baktérium okozta felülfertőződéssel találjuk magunkat szemben: ha nem múlnak, rosszabbodnak tüneteink, elhúzódik a láz, mindig beszéljük át a dolgot háziorvosunkkal!

 

(X)

Facebook Kommentek