Fókuszban: az íróasztal

Hamarosan kezdődik az új tanév, gyermekeink visszaülnek a padokba. Otthon is eljött a játékok szelektálásának, íróasztal fiókjainak takarítása, hogy szeptembertől rendezett tanulósarok várja a komoly feladatok elé néző kisdiákokat.

A káosz, a szanaszét heverő dolgok, nemcsak a figyelmünket veszik el, de halogatásra is hajlamossá tesznek. Nem tudunk a feladatra koncentrálni, befolyásolja hangulatunkat is, nincsenek kéznél a szükséges eszközök. A rendrakás általában az elpakolással kezdődik, ellenben soha ne döntsünk a gyerek helyett a feleslegessé vált holmikról, mindig vele együtt szelektáljunk. Kezdetben ez lehet közös program, de később hagyjuk, hogy a gyerek maga rakjon rendet, és ez épüljön is be a napi rutinjába.

 Hogyan válasszunk íróasztalt?

A tanulósarok főszereplőjének alapvetően két feltételnek kell megfelelnie: ergonómiailag legyen rendben, és megkapja a megfelelő világítást. Ha kisgyereknek választunk asztalt, gondoljunk arra, hogy a gyermek 2-3 év alatt nagyot nő majd, és a házi feladat is egyre több lesz, ezért lehetőség szerint az asztal legalább egy méter széles és hatvan cm mély legyen. Főleg írástanuláskor fontos, hogy a gyermek lába leérjen a földre és karját egyenesen tudja tartani. Egy idő után a gyerekek igénylik majd a számítógépet, laptopot, gondoljunk ennek is a majdani elhelyezésére, a kábelek elvezetésére. Fény szempontjából a legoptimálisabb helyzet, ha az íróasztal az ablak alatt helyezkedik el, így pont közvetlenül éri a természetes fény az írófelületet. Amennyiben a fény oldalról érkezik, vegyük figyelembe, milyen kezes a gyerek, és annak megfelelően az ellenkező irányból vetüljön rá a fény. Ugyanez érvényes az íróasztali lámpára is.

Kell a dekor, de ne vigyük túlzásba – nem játék kuckót építünk, hanem tanulásra rendezkedünk be. Hasznos lehet egy asztal közelébe helyezett polc, ahová a tankönyvek kerülhetnek, miután a füzetek és különböző íróeszközök beköltöznek a fiókokba. Figyeljünk arra is, hogy mindenképpen megfelelő legyen az asztal és a szék egymáshoz viszonyított magassága, a gyereknek se görnyednie, se nyújtózkodnia ne kelljen. A legjobb, ha a szék magassága állítható.

Kötelező darab lehet egy parafatábla az órarendnek, vagy egy mágneses krétatábla, amelyre időnként rajzolni is lehet, sok gyerek könnyebben tanul, ha közben jegyzetel, rajzol.

 

 

Szerző: Drab Melinda / tetőalatt.blogspot.hu

Facebook Kommentek