Fagyasztással a fájdalomcsillapító hatás sokkal erősebb

Fotó: SZTE

Magyarországon először a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában alkalmaztak csigolyát érintő daganat kezelésében krioablációt, azaz fagyasztásos eljárást.

Az eljárás során egy speciálisan erre a célra kialakított kezelőtűt vezetnek a csigolyatestbe, majd azt nagy nyomású argon gáz segítségével, -40 Celsius fokra hűtik. A kezelésnél több, fagyasztásból és olvasztásból álló ciklus követi egymást. A hűtés-olvasztás hatására károsodik a daganatszövet. A hűtés miatt jégkristályok keletkeznek a daganatos sejtekben, továbbá a fagyasztás akadályozza a sejthártyán keresztüli folyadékmozgást is, írja az SZTE közleményében.

A korábban alkalmazott rádiófrekvenciás technikán alapuló kezeléshez képest a fagyasztással a fájdalomcsillapító hatás sokkal erősebb.

A kezelés alkalmazásáról személyre szabottan a tumor elhelyezkedése alapján hoznak döntést a szakemberek. A műtét csak altatásban végezhető, így azok a betegek, akik nem altathatók, nem vehetik igénybe a kezelést.

 

Facebook Kommentek