Egyes nőknél megnövelik a mellrák kockázatát a városi fények

A Harvard Egyetem Orvosi Karának szakemberei összefüggést találtak a mellrák kialakulása és a városi, mesterséges fények között. A kutatásból kiderült, hogy azok a fiatal, dohányzó nők, akik olyan helyen éltek, ahol nagyon sok a mesterséges fény éjszaka, nagyobb arányban kaptak mellrákot.

Amint arról az Environmental Health Perspectives című lapban közzétett kutatást vezető Peter James, a Harvard’s Pilgrim Egészséggondozó Intézetének szakembere beszámolt, a modern ipari társadalmakban a mesterséges világítás mindennapos és mindenütt jelenlévő dolog, és sajnos ártalmas is lehet. Az éjszakai fény ugyanis megzavarja a szervezet belső óráját, ezáltal csökken a melanin hormon szintje, ami pedig mellrákot okozhat.

James és munkatársai közel 110 000 Egyesült Államok-beli nőt kísértek figyelemmel 1989 és 2013 között, amely során feltérképezték, ki mennyi mesterséges fénynek van kitéve, és arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál a menopauza előtt álló nőknél, akik vagy a vizsgálat idején is, vagy korábban dohányoztak, 14 százalékkal megnőtt a mellrák kockázata, amennyiben beletartoztak abba a 20 százalékba, akik éjszakánként a legmagasabb mértékű kinti világításnak voltak kitéve. Az idősebb nőket, illetve azokat, akik soha nem dohányoztak, nem érintette ez a kockázati tényező.

Az is kiderült ugyanakkor, hogy az éjszakai műszak is megnöveli a mellrák kockázatát, ami ellen pedig sajnos nem nagyon tud mit tenni az a több millió fiatal nő, aki munkája révén érintett ebben. Egyes vélemények szerint ugyanakkor az éjszakai műszak nem közvetlenül hat a mellrák kialakulására, sokkal inkább az azzal járó életmód, vagyis a rendszertelen és nem megfelelő étkezés, kevés testmozgás révén.

 

Forrás: Medipress

Facebook Kommentek