Divatosak még a felfújt ajkak?

New York utcáin sétálva, szinte minden második ember ajka természetellenes méretűnek tűnik, ami a plasztikai műtétek túlzásainak káros következménye. Dr. Andrew Salzberg, a Mount Sinai Egészségügyi Központ plasztikai sebésze azt állítja, ezen lehet segíteni.

A plasztikázott ajkak akkor tűnnek természetesnek, ha az alsó és felső ajak aránya ugyanaz, mint a műtét előtti állapotban volt, vagyis előbbi 1,6-szor vastagabb az utóbbinál. Ha a műtét során a felső ajkak mérete túl nagy lesz, vagy akár az alsó ajak sokszorosan vastagabb a felsőnél, az illető arca nem lesz természetes.

A kutatók közel 100 válaszból szűrték le a fenti megállapításokat, melyek egy felmérés során születtek, ahol a résztvevőknek női modellek ajkait kellett végignézniük és értékelniük. Az ajkakat számítógépes technika segítségével alakították különféle méretűvé, és a megkérdezetteknek el kellett dönteniük, melyek tűnnek számukra a legtermészetesebbnek. Az eredmények azt mutatták, hogy a két ajak megfelelő aránya volt igazán döntő a vélemények szempontjából, így ha az alsó ajkat fel is töltötték nagyobbra, de a felső is hasonló arányban lett megnövelve, a hatás természetes maradt.

A JAMA Facial Plastic Surgery című lapban közzétett vizsgálat arról is beszámolt, hogy a jó plasztikai sebészek mindig odafigyelnek ezekre az arányokra, ugyanakkor a kutatás azt is kimutatta, hogy a fiatalabbak, akik a médiában már hozzászoktak a feltöltött ajkak látványához, gyakran a túlzott mértékben feltöltött ajakakat is természetesnek találják.

Facebook Kommentek