Bérelhető anyaméh

Beletörődés. Kilátástalanság. Düh. Ezeket érezheti egy nő, mikor többszöri próbálkozás után sem jön össze a családalapítás, miközben lélekben már felkészült a gyerekvállalásra. Így nem csoda, ha kétségbeesésükben meghökkentő alternatívához folyamodnak.

Vannak, akik egy babáért akár a „józan ész határát” is túllépik. Olyan lehetőségekhez fordulnak például, mint a béranyaság. Megkülönböztetünk mesterséges megtermékenyítést, amikor a béranya a gyermek vér szerinti anyja, és a megtermékenyített embrió beültetését, ilyenkor a béranya kapcsolata nem vér szerinti az utóddal.

Önmagában a béranyaság, mint ahogy a nevében is benne, anyagi ellenszolgáltatással jár. Vagyis az, hogy egy meddő vagy egyedülálló nő karjaiba tartsa újszülöttjét, pénzbe kerül, nem is kevésbe, és nemcsak a zsebükbe kell mélyre nyúlni. Ugyanis felmerül az erkölcsi és morális kérdés is, mikor el kell dönteni, hogy a gyermek születése egy külső személy bevonásával ér-e annyit, hogy egy idegen testben fejlődjön ki a csemete. Van azonban más módja is az ilyen formában történő anyaságnak: a dajkaanya pusztán empatikus megfontolásból segít közeli hozzátartozóján, barátján, akinek nincs lehetősége a szülőágyra felfeküdni. A hátulütője a dolognak, hogy az ingyen bérbe adott méh tulajdonosa a megszült gyermeket, mint anyának, jogában áll megtartania.

Zsákutcák tehát akadnak jócskán. Hazánkban, már 2000-ben eltörölték a béranyaság törvényét, főképpen a katolikus egyházra hivatkozva, az Európai Tanács viszont csak tavaly, március 15-én utasította el a béranyaság gyakorlatát.

Jelenleg Magyarországon a béranyaság nem büntetőjogi kategória, ellenben maga a műtét törvényesen nem végezhető el. Ennek következtében virágzik a feketekereskedelem a bérelt méhek piacán.

 

Szerző: Varga Tibor

Facebook Kommentek