Barátkozzunk testünkkel, lelkünkkel – a jóga

Kevés olyan testmozgás létezik, mely a lélek állapotát is karbantartja. Ezek között szerepel a jóga, amit bátran nevezhetünk az egyik legnépszerűbb mozgásformának. Számos pozitív hatása van, ami kihat mindennapjainkra, és szervezetünk helyes működésére. Kíváncsiak voltunk, mi mindenre alkalmas még, és mely fajtájára fogékonyak az emberek. Kérdéseinkre Nagy Viktória, jógaoktató válaszol.

-Bátran kijelenthetjük, hogy a jóga egyre népszerűbb a magukra és egészségükre valamit adó emberek körében, de vajon tisztában vannak-e vele, hogy honnan származik, milyen mélységű tudás és ismeret rejlik benne?

-A legtöbbünk fejében már csak valami paleolit-kori kőzetréteg alatt sunyorog egy kis emlék-adatfoszlány arról, hogy „valahonnan Indiából…”Pedig egy sok ezer éves, bambusztekercseken átörökített tudományról, bölcsességcsokorról van szó. Egyébként a jóga szanszkrit kifejezés, jelentése egység, kapcsolódás.

-A jóga valamiféle kapcsolat test és lélek között. Mi egyesül mivel?

-Az egyik megfogalmazásban mi kapcsolódunk a belső önvalónkkal, más szavakkal pedig a létezés hármas egysége, a „test-lélek-szellem trió”, hogy az Élet nevű szonáta elnyerhesse harmonikus csengését.

-Számos fajtája van a jógának. Melyik az, ami igazán népszerű és elterjedt manapság?

-Valójában a mozgásos ászana-gyakorlás (ászana= jógapóz), csak egy kis területét képezi a jógafilozófiának, jógatudománynak. A nyugati kultúrában azonban jellemzően ezt értjük „jóga” alatt, hisz ez terjedt el leginkább. Többségünk erre fogékony, ezzel tud könnyebben azonosulni. Sebaj! Sokkal több ez, mintha egyik részével sem tudna. Számtalan jótékony hatását tapasztalhatjuk a puszta testi gyakorlásnak is.

-Melyek azok a lélektani hatások, amiben segít nekünk?

-A jóga alapvetően figyelésre tanít. Ítélkezésmentes, címkéket sutba dobó figyelésre. A jelen figyelésére. Mi zajlik bennünk testi, lelki, szellemi szinten. A jelen pillanat nyakon csípésére egy roppant kézenfekvő, mégis hatékony módszer vezet rá, ami a jógagyakorlás alapeleme, légzés figyelése.  2-3 mély „lélegzetvétel” alatt máris csendesedik az elménk, és fókuszunk a jelen történéseire szűkül.

Ennek a folyamatnak köszönhetően perifériára szorul megfelelni vágyásunk, az összehasonlitgatás-kényszerünk, amibe felnőttünk, így egy idő után lelki békénk is növekszik. Íme, máris összeállt a triónk!

– A jóga izmokat erősít, közérzetjavító hatással is bír. Ezen kívül még milyen jótékony vonatkozásai vannak?

-A jógapózok gyakorlásával nem csak nyújtjuk és erősítjük az izmokat, szalagokat, hanem serkentjük a testnedv- vér- és oxigénáramlást, azaz felszabadítjuk az életenergia útját a fizikai testben, hogy az akadálymentesen áramolhasson, és eljuthasson minden porcikánkhoz. Olyan helyekre is, ahova például egy egészségtelen testtartási szokás miatt egyébként nem tudnak megfelelő mértékben elérni. Számtalan pozitív élettani hátassal bírnak az ászanák: felváltva erősítik és pihentetik a keringési szervrendszert, a légzőszervrendszert, tisztítják az érrendszert, nyomásmentesitik az érfalakat, segítik az emésztési és méregtelenítő folyamatokat. Szerkezeti szinten javítják a gerinc és a hát állapotát, frissítik az ízületek testfolyadék-ellátását, hatékonyak migrén, asztma, pajzsmirigypanaszok, vérnyomás problémák ellen, és még sorolhatnám.

Mindebben az a szép, hogy a gyakorláshoz nem kell mindezeken törnünk a fejünket, hisz egy jógaórán minden részünk kap egy kis törődést a kiegyensúlyozott, jó közérzet megteremtéséhez. Kész kottát kaptunk a harmonikus dallamhoz. Nekünk mindössze arra kell időt szakítani, hogy gyakoroljuk, játsszuk!

Patthabi Jois jógamester legendás mondása szerint: „Csak gyakorolj, s a többi jön magától.”

 

 

Szerző: Mihály Bálint

Facebook Kommentek