Az ízületi gyulladás is fejben dől el?

A térdízületi gyulladással küzdők közül sokkal jobb fizikai és mentális állapotban maradnak azok, akik a fájdalmuk ellenére nem hagynak fel a rendszeres mozgással, sőt idővel akár a tüneteik is enyhülhetnek.

Amint arról a kutatást vezető Ruixue Zhaoyang, a Pennsylvania Állami Egyetem szakembere beszámolt, azokon a napokon, amikor a betegek magabiztosabbnak érezték a mozgásra való képességüket, valóban többet mozogtak, függetlenül attól, hogy éppen mekkora fájdalmuk volt. Vagyis, minden azon múlott, hogy ki mit gondolt magáról, illetve arról, hogy mire képes, mindebből pedig az következik, hogy a porckopással (oszteoartritisszel) küzdőknél a kezelés mellett az önbizalom növelésére is kellő hangsúlyt kellene fektetni.

Az ízületi gyulladás nagyon sok felnőttet érintő krónikus állapot, és mivel a betegek számára a mozgás fájdalmas, az izmok idővel megmerevednek és elgyengülnek.

A mostani vizsgálat során 135 térdízületi gyulladással küzdő felnőttet kísértek figyelemmel, akiknek lépésmérő segítségével mérték napi aktivitásukat három héten át. Az alanyok minden reggel feljegyezték, hogy mennyire érzik magukat képesnek az aktivitásra, milyen szintű fájdalmuk van, illetve milyen a hangulatuk. Az eredmények azt mutatták, hogy akik reggel magabiztosan vágtak neki a napnak, ténylegesen többet is mozogtak, és a fájdalomszintjüktől függetlenül aktívabbak voltak.

A vizsgálat további részleteiről a Health Psychology című lapban olvashatnak az érdeklődők.

 

 

Forrás: Medipress

Facebook Kommentek