Az éneklés jót tesz a Parkinson-kóros betegeknek

Az éneklés célja a Parkinson-kóros betegek esetében természetesen nem az, hogy megnyerjék a következő X-Faktort, hanem inkább az, hogy izmaik erősödjenek, és idővel visszanyerjék a kontrollt a nyelő-és légzőfunkciók fölött – állítják az Iowa State University szakemberei.

Elizabeth Stagemoller kineziológus professzor hetente tart énekterápiákat Parkinson-kóros páciensek számára. A résztvevők különféle hangszálakat edző feladatokat kapnak, dalokat tanulnak. Az éneklés során ugyanazokat az izmokat eddzük, mint nyeléskor, illetve légzéskor. Ha éneklünk, ezek a területek erősödnek.

„Végzünk légzőgyakorlatokat, illetve gyakoroljuk a megfelelő testtartást is, ami mind hatással van arra, ahogyan hangszálainkat használjuk. Az izmok összehangolásának képessége segíti a páciensek mindennapi életét is” – teszi hozzá a szakember.

Bónusz továbbá, hogy a páciensek a kezelés hatására jobban is érzik magukat a bőrükben: hangulatuk javul, közösségben vannak, hasznosan töltik az időt, jól szórakoznak. A szakember kutatási anyaga a Complementary Therapies in Medicine című szaklap friss számában került publikálásra.

 

 

Forrás: Medipress

Facebook Kommentek