Az elfenekelt gyerekek agresszívabbak lesznek

A Missouri Egyetem kutatói szerint a csecsemőkorban alkalmazott testi fenyítés az ötödik osztályban és tinédzserkorban is negatívan befolyásolja a gyermekek temperamentumát és viselkedését.

A Developmental Psychology című lapban közzétett kutatást vezető Gustavo Carlo és munkatársai 1840 anyát és gyermekét kísérték figyelemmel, akik mind az országos szegénységi küszöbön vagy az alatt éltek, és vagy kaukázusi amerikaiak (fehér bőrűek) vagy afroamerikaiak voltak. A családokat a gyerekek 15 hónapos, 25 hónapos és ötödikes korában is kikérdezték, a gyerekek és az anyák válaszait családlátogatással, illetve a tanárok, nevelők kikérdezésével is kiegészítették.

Az eredmények azt mutatták, hogy az az afroamerikai gyerek, akit 15 hónaposan szigorúan büntettek, ötödikesként agresszívabb volt és több kihágást követett el, illetve kisebb valószínűséggel mutatott pozitív viselkedést mások iránt. A kaukázusi amerikaiaknál mindez nem jelentkezett, náluk inkább a negatív érzelmeknek, például az ingerlékenységnek voltak ilyen következményei. Az viszont mindkét csoportra igaz volt, hogy akiknek jó volt az önszabályozó képessége, azoknak később jobb volt a viselkedése.

A vizsgálatok fényében a szakemberek azt hangsúlyozták, hogy a szülők fegyelmezései módszerei nagyban kihatnak a gyerekek későbbi viselkedésére, ezért mindenkinek fontos lenne tisztában lennie azzal, hogy a testi fenyítés hosszú távon negatív hatással bír, és mindenképpen kerülendő.

Facebook Kommentek