Az egészségtelen étrend hosszú távon agresszívebbé teszi az immunrendszert

Az immunrendszer hasonlóan reagál a magas zsír-, cukor- és kalóriatartalmú étrendre, mint a bakteriális fertőzésekre, a szervezet védekező rendszere hosszú távon támadóvá válik.

Német szakemberek azt is kimutatták, hogy az egészséges étrendre való áttérés után még hosszan jelentkezhet ez az immunválasz. Ezek a hosszú távú változások vezethetnek el az érelmeszesedés és a cukorbetegség kialakulásához, amelyek a nyugati társadalom étrendjével összefüggő betegségek.
A Cell című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányukban a kutatók egereket fogtak „nyugati étrendre”, amely sok zsírt, cukrot és kevés rostot tartalmazott. Az állatok szervezetében erős gyulladásos válasz alakult ki, szinte ugyanolyan, amilyet egy veszélyes baktérium fertőzés idéz elő.
„Az egészségtelen étrend a vérben bizonyos immunsejtek – különösen a granulociták és a monociták – számának váratlan növekedését idézte elő. Ez annak jele, hogy a csontvelőben lévő immunőssejtek működésbe léptek” – magyarázta Annette Chirst, a tanulmány egyik szerzője.

Amikor az egereket ismét a hagyományos, gabonában gazdag étrendre állították négy hétre, eltűnt az állandó gyulladás. Nem tűnt el viszont az immunsejtek genetikai átprogramozása és annak előjelei. Még négy hét után is aktív volt sok olyan gén, amely akkor kapcsolt be, amikor az egerek egészségtelen éttrenden voltak.

 

Forrás: MTI

Facebook Kommentek