A pajzsmirigyzavar a szülés után is jelentkezhet

A pajzsmirigyzavar a kismamák körében sem ismeretlen. Jellemzően akkor beszélnek róla a szakemberek, amikor a teherbe esést nehezíti meg, meddőséget kiváltva, de emellett érdemes beszélni az úgynevezett postpartum  thyreoditis-ről, vagyis a szülés után fellépő pajzsmirigyzavarokról, hiszen sok tényezőt befolyásolnak a kismama életében. A kérdésekre dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos válaszolt. 

A szülés után a kismama fáradt, és a terhesség alatt felszedett kilók sem olvadnak le róla olyan könnyen. Ezzel a problémával szinte minden újdonsült anyuka szembesül, de nem minden esetben “természetes” a jelenség.

A várandósság és a szülés kimeríti a szervezetet, ez nem is kérdés. Az sem meglepő, hogy egy új élet kihordása közben kisebb – nagyobb többletsúly is keletkezik, bár jó esetben ez szinte teljesen eltűnik a szülést követő néhány hétben. A kisbabáknak pedig az alvási ritmusa sem egyezik meg a felnőttekével, vagyis az, hogy egy kismama kimerült, és nincs ideje a súlyfelesleggel foglalkozni, egyáltalán nem meglepő. Talán ezért is lehetséges az, hogy a postpartum thyreoditis felismerése sokszor elsikkad.

Kinél okoz ez problémát?

Azoknál a kismamáknál alakul ki nagy eséllyel a szülés utáni pajzsmirigy gyulladás, akiknél az autoimmun gyulladás már jelen volt a szervezetben. A várandósság alatt az immunrendszer csak visszafogottan működik, vagyis az autoimmun gyulladás is sokkal kevesebb gondot okoz. A szüléssel ez azonban megszűnik, és a gyulladás fellángolhat. Az is igen gyakori, hogy a beteg nem is tudja, hogy gond van a pajzsmiriggyel, így nem is tud olyan részletekre figyelni, amik pedig sokat számítanak.

Természetesen, ha gyanús tüneteket észlel magán a kismama, mindenképpen szakorvoshoz érdemes fordulni, mivel a gond sok esetben gyógyszeresen könnyen orvosolható. Mindemellett azonban fokozottan figyelni kell a várandósvitaminra is – mondja dr. Angyal Géza.

Fontos szempont a jód megléte. A jód ugyanis egy alapvető fontosságú anyag a várandósság során, így szükségszerűen benne van a várandós vitaminokban is. Csakhogy a plusz jód bevitele fokozza a pajzsmirigy gyulladásos folyamatait, így semmiképp sem javasolt bizonyos pajzsmirigy problémák megléte esetén. Vagyis olyan várandós vitamint kell keresni, mely a megfelelő tagoltság és a szerves kötésű anyagok mellett jódmentes változatban is elérhető.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Sajnos a postpartum thyeroditis felismerése igen nehéz a már említett gondok miatt. Ugyanakkor, ha a kismama túlságosan is fáradt, ingerlékeny, esetleg gyakori a heves szívdobogás, túlzott fogyás, vagy éppen fordítva, a súlyfeleslegtől szabadulni képtelen, akkor érdemes szakemberhez fordulni, és kivizsgálni a pajzsmirigy esetleges problémáit. Jó esetben semmit sem találnak, ha azonban mégis, rengeteget javíthat a kismama közérzetén és egészségén a megfelelő kezelés megkezdése!

Forrás: ratkotunde.hu

Facebook Kommentek