6 tévhit a szoptatásról – tanácsok szakértőktől kismamáknak

Fotó: Pexels

Egy várandós kismama ma már könnyedén elbizonytalanodhat az általa elérhető információk tengerében, hiszen az interneten pár pillanat alatt könnyedén találhatunk ellentmondásos cikkeket egy adott témával kapcsolatban. Nincs ez máshogy a szoptatással sem. Az Intima.hu összegyűjtötte a hat legáltalánosabb tévhitet, mely hátráltathatja babád anyatejes táplálását.

  1. „Ilyen kis mellből úgysem fogsz tudni szoptatni!

Ne aggódj a méretek miatt! A mell nagysága független az anyatej mennyiségétől és a szoptatás sikerességétől.

  1. „A babának az újszülött-osztályon a helye!”

Sok kismama találkozik azzal az indokkal, hogy az anya pihenését szolgálja az, ha a babát csak „szoptatási időben”, néhány óránként kapja meg a kórházban töltött időben. Azonban fontos tudnod, hogy a kisbabád szempontjából és a tejtermelés megindulásának szempontjából is fontos a testközelség és a korai, gyakori mellretétel.

  1. „Minden szoptatás után ellenőrizni kell a baba súlyát!”

Kezdetben, valamint gyarapodási problémák esetén valóban segítséget jelenthet az etetések utáni mérés, azonban ha a babád súlygyarapodása kielégítő és már ismered a jelzéseit, akkor felesleges aggodalmat is okozhat, ha a babád egy-egy etetés alkalmával nem az „elvárt” mennyiségű anyatejet fogyasztotta. Az anyatej összetétele folyton változik, így nem is indokolt mindig ugyanolyan mennyiséget ennie.

  1. „Szoptatás előtt fertőtleníteni kell a mellet!”

Nem csak felesleges, hanem káros is lehet, hiszen a mell felszínén elhelyezkedő Montgomery-mirigyek antibakteriális hatású, síkosító, zsíros-olajos anyagot termelnek, mely segít babádnak a szoptatás alatt, valamint megvédi a mell bőrét a kiszáradástól, repedezéstől.

  1. „A koraszülötteket inkább tápszerrel kell táplálni!”

Az anyatej összetétele utánozhatatlan, így rendkívül fontos, hogy a koraszülött babák anyatejhez juthassanak. A koraszülött baba édesanyjának rendszeresen kell fejnie a tejét, illetve a koraszülöttosztályon engedélyezett együttlétek a baba-mama kötődés kialakulása mellett a tej serkentése szempontjából is fontosak.

  1. „Mellgyulladás esetén az érintett mellből nem szabad szoptatni!”

A mellgyulladást legtöbb esetben a tejcsatornák elzáródása okozza, melyre a legjobb megoldást a mell kiürítése, ezt pedig babád tudja a leghatékonyabban elvégezni. J

A szoptatásról ITT olvashatsz bővebben!

 

Facebook Kommentek