A 165 cm-nél magasabb nők nagyobb eséllyel kapnak stroke-ot

Minden jel arra mutat, hogy a magas nők különösen veszélyeztetettnek számítanak, ha stroke-ról van szó. Ennek oka a nagyobb szívkamra, amely szabálytalan, illetve esetenként abnormális szívritmust okozhat.

Nem csupán a magas nők esetében jelenik meg a megnövekedett stroke-kockázat, de a 76,5 kilónál nagyobb testsúly is további kockázatot hordoz magában. A magasság rendszerint nagyobb szívkamrákkal is jár, ami nagyban befolyásolja a szerv ritmusát, és különféle szívbetegségek kialakulásához vezethet.

A Göteborgi Egyetem munkatársai szerint a legjobb, ha a magas nők úgy igyekszenek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát, hogy egészséges testsúlyt tartanak fenn. A szakemberek az elmúlt 30 évben több mint 1,5 millió nő adatait vizsgálták.

„Alapvetően a magassággal nincs baj, sőt. Számos korábbi kutatás bizonyítja, hogy a magas ember túlélési esélyei jobbak, és igen gyakran ők a magasabb végzettségűek, szociogazdasági hátterük kedvezőbb. Magasságuk sok esetben arra vezethető vissza, hogy gyerekként jobban táplálkoztak, több tápanyaghoz jutottak, magzati kortól kezdve. Van azonban hátrány is, ez tény” – fogalmaz a kutatást vezető Dr. Annika Rosengren, a Göteborgi Egyetem munkatársa.

 

 

Forrás: Medipress

Facebook Kommentek