Karácsonyi kétségek

„Nincs karácsonyi hangulatom” – hallom minden második ismerősömtől, mintha kötelező lenne az ünnepeket megelőző két hétben úgy izzani az ünnepi lázban, mint a karácsonyfaégő. Minél inkább üldözzük, a hangulat annál megfoghatatlanabb lesz. Nyugodjunk meg, vegyünk két, vagy inkább három mély levegőt, és engedjük el!

A társadalmi nyomás és a média hatására az emberek ilyenkor teljesen megfeszülnek. Ajándékot vadászni KELL, a dekoráció meg az ugly christmas sweater kötelező. Neked még nincs grincsfád? Nézz youtube videókat, hogyan készítheted el házilag. Ja, hogy a hozzávalók egyesével drágábbak, mintha külön vásárolnád meg őket, a munkafolyamat pedig macerásabb és hosszabb, mint egy mézeskalácssütés?
Csináld azt, ami jól esik! Ne akarjunk görcsösen beállni az ünnepi készülődők népes sorába. Csak azért, mert minden pláza már novembertől ki van világítva, mint egy repülőgépleszállópálya, nekünk még nem kötelező besorolni a céltalanul hömpölygő zombitömegbe. Az ajándékokat egyébként előre is meg lehet rendelni, ha idén nem tettük, jövő évben kezdjük el már októberben, hiszen amit novemberben rendeltünk meg, azt a posta nagy eséllyel már úgysem hozza ki karácsonyig. Plusz egy stresszfaktor szüntethető így meg.

A munkahelyi, sokak által átkozott és hajtogatott „év végi hajtás” csak hab a karácsonyi pudingon. Sok helyen negyedéves vagy évvégi zárás van pont ebben az időszakban, és ha az embernek kedve lenne elmenni előre beszerezni az ajándékokat, meg a fát, ideje akkor sincs. Mert este későn ér haza, mert a barátok még közös előkarácsonyozós forraltborozásra hívják, amit udvariatlan lenne visszautasítani, mert a céges karácsonyi party még másnap(os) is egész embert kíván, mert…

Mert beüt a nátha, az influenza, vagy szimplán a kimerültség. Az ünnep lényege nem fancy díszítés és meglepetések végkimerülésig való hajtása. Írjunk személyre szóló levélkét egy doboz finom szaloncukor mellé ajándékba, melyben megfogalmazzuk miért szeretjük az adott személyt, hogy a valódi melegséget és meghittséget idézzük elő a boltok tömeges támadása és szitkozódás helyett, amiért a sorok napról napra egyre hosszabbak a kassza előtt! Nyilván időbe és energiába kerül az előkészület, de ne akarjunk mindenekfelett, mindenkinek trendi ajándékokat venni. Nem vagyok faellenes, de nekem még fenyőm sincs, és ha időm nem engedi, bizony nem is lesz. Szombaton tervezem megvenni a műfenyőt, ám amennyiben az ételek bevásárlása és előkészítése túl sok időt és energiát emészt majd fel (ezt is szombaton kell beiktatnom, hiszen csak akkor érek rá), alternatív dekorációs formát választok. A legfontosabb nem a tökéletesen dizájnolt karácsonyfa, hanem a szeretteimmel töltött, gondtalan idő átélése.

 

 

Szerző: „Cé”

Facebook Kommentek