Karácsonyi ajándékötletek látássérültek számára

Mikor hét esztendős voltam, a nagynénikéméktől olyan karácsonyi ajándékot kaptam, aminek valószínűleg nagyon sok gyermek nem örülne annyira. Egy karóra volt. De nem ám akármilyen karóra. Pontírással működött, így érintés útján tudtam – diszkréten – meglesni a pontos időt. Helle Maximilian írása.

Ma már persze számos ajándékötlet létezik látássérültek számára, de sok esetben ezek nem igazán költséghatékonyak. Jelen írásomban összegyűjtöttem néhány hasznos és pénztárcakímélő ötletet, amelynek nagy része nem kerül 100 dollárnál többe.

Látássérültként számos olyan köznapi tevékenység létezik, amelyet a látás hiányában csak nehezen tudunk megoldani. Íme néhány hasznos tanács és ötlet ezek kiküszöbölésére:

Beeper Box: helymeghatározás pontosan, egyszerűen

Ha az iroda esetleg egy hosszú folyosó végén van, és annak megtalálása nehézségeket okoz, van megoldás! Persze számolhatunk lépéseket, és ajtókat, de ezzel a kis eszközzel bizonyosan célba érhetünk! Az ajtóra kihelyezett eszköz három-három csipogással, köztük szünetekkel jelzi a pontos irányt. Ezzel akár még biciklivel is követhetővé válik a legjobb barátunk, vagy focizás közben egyszerűbben megtalálható a kapu.

Csengővel ellátott figyelmeztető rendszer

Ha kíváncsiak vagyunk, mikor lép be valaki az irodába, vagy mikor sétál el a ház előtt, az eszköz 200 méterről is megérzi az új érkezőt, s egy csilingelő hanggal jelzi annak érkezését és/vagy távozását.

Színfelismerő

Látáshiánnyal küzdő emberek számára a színek felismerése számos problémával járhat. A színfelismerő segítségével gyerekjáték lesz a zoknipárosítás, vagy a kanapéra vásárolt új párnák színének kiválasztása. Természetesen ha a célszemély rendelkezik okostelefonnal, már rengeteg színfelismertető módszer létezik, de ha nem, léteznek eszközként funkcionáló színfelismerő egységek is. Az egyik ilyen a Colorino, ami természetes hangon, kb. 100 féle szín közül képes választani és felismerni a korrekt színt vagy árnyalatot. Nyomja meg az egyik gombot a szín meghallgatásához, majd a másikat, hogy megtudja, világít-e valami a szobában (villany, lámpa, stb.)

Konyhai mérleg vakok számára

Sok esetben a kimérést mérőkanállal vagy pohárral oldjuk meg, de mi van, ha pl. csak 6 grammnyi összetevőt kell kimérni és hozzáadni valamihez? A megoldás a VOX 20 konyhai mérleg, amely 5 nyelven képes megszólalni, rendelkezik nagy kijelzős megoldással és 11 kilogrammig mér.

Egészséges életmódot elősegítő eszközök látássérültek számára

Az étel kimérése és súlyának meghatározása után bizonyára Önnel is előfordult már, hogy saját súlyára is kíváncsi volt.
Léteznek persze beszélő személymérlegek, de az Old Will Knott mérlegei még ezeken is túltesznek.
A mérlegek – a konyhaihoz hasonlóan – öt nyelven beszélnek, a legtöbbjük 450-500- vagy 700 kilogrammig mér.

Akadálymentesített társasjátékok

Az este a családé és a közös játékoká, főleg az ünnepek táján. Szerencsére a Braille-írással ellátott vagy nagybetűs változatban kapható kártyák már jó ideje teret hódítottak maguknak.
Az NFB Market számos olyan társas- és egyéb játékot is kínál, amely segítségével a látássérült személy(ek) is bevonhatóak lesznek a közös játékok adta élményszerzésbe.

Tapintható képeskönyvek

A képeskönyvek nemcsak a gyermekek számára nyújtanak élvezetet. Ugyanúgy szívesen forgatják felnőttebbek vagy családfenntartók is. Látássérültként külön élmény egy ilyennel való megismerkedés.
A National Braille Press (link) oldalán számos ilyen jellegű alkotás is beszerezhető.

Braille-könyvek gyermekeknek

A Braille-írás tanulása már gyermekkorban elkezdődik. Az olvasás élménye nagyban elősegíti a haatékony és gyakorlatias feltételek megteremtését. A Braille Press oldalán számos érdekes és játékos könyv is megtalálható.

Streaming-szolgáltatások – Audionarrációval

Vannak filmek, melyeket egyszerűen csak jó újra és újra megnézni. A látássérültek számára sok esetben nagy kihívást okozott a filmekhez való kulturális hozzáférés. Szerencsére egyre több Streaming-szolgáltató felismerte az audionarrációban rejlő számtalan lehetőséget, pl. a Netflix vagy az Amazon.

Egy utolsó ötlet

Elfogyott a pénzünk és nincs lehetőség mindenkinek külön-külön vásárolni? A látássérült családtagok, barátok számára az is nagy segítség lehet – főleg a kezdőbbek számára – ha haladóbb felhasználóként segítünk nekik abban, hogy ők is el tudjanak igazodni az internet útvesztőiben. Tanítsuk meg nekik, hogyan tudnak könyveket letölteni, hogyan használhatják a Facebook-ot, a Twittert, stb. Hallgassunk meg közösen egy izgalmas hangoskönyvet, nézzünk meg együtt egy filmet és töltsük együtt a Karácsonyt örömben, boldogságban.

 

Szerző: Helle Maximillian

Facebook Kommentek