A bántalmazott nők körében gyakori a petefészek indokolatlan eltávolítása

A fizikai, érzelmi és szexuális abúzus igen gyakran olyan hatással van a nőkre, hogy egyes nőgyógyászati tüneteik erőteljesebben jelennek meg, ezért aztán fölösleges műtétekre is sor kerülhet.

„A bántalmazott nők igen gyakran fordulnak orvoshoz alhasi fájdalommal és erős vérzéssel, amit számos egyéb nőgyógyászati probléma is megkeserít. Ennek következtében az orvos gyakran a reproduktív szervek eltávolítása mellett dönt, akár fiatal nők esetében is. Sokszor teljesen indokolatlan műtétekről van szó, a szervek működése normális” – fogalmaz a kutatást vezető Dr. Liliana Gazzuola Rocca, a Mayo Clinic munkatársa.

A kutatás során 128, 46 éven aluli nőt vizsgáltak, akik petefészkét eltávolították. A nőket olyan kortársaikkal hasonlították össze, akik nem estek át a műtéten. Egyik esetben sem rákról, vagy a rák kialakulásának veszélyéről volt szó.

„Sajnos nem ez az első kutatás, amely azt mutatja, hogy a bántalmazás ténye és a reproduktív szervekkel kapcsolatos problémák között komoly összefüggés van. Létezik pszichológiai és fiziológiai összefüggés is” – teszi hozzá Dr. Stephanie Faubion kutató.

A szakemberek ezért arra kérik a sebészeket, hogy kerüljék a műtéteket ilyen esetekben, mivel a legtöbbször indokolatlanul kerülne sor a beavatkozásra.

Facebook Kommentek