Alkotmányellenes az abortuszellenes klinikákra vonatkozó kaliforniai törvény

Fotó: Pixabay

Kalifornia állam szerint azokon a klinikákon, ahol az abortusz elkerülése érdekében adnak tanácsokat nőknek, kötelezően tájékoztatniuk kell a pácienseket arról is, hogy hol végeztethetnek államilag finanszírozott terhesség-megszakítást.

Az 5:4 arányban, a konzervatív alkotmánybírák többségével meghozott döntés kimondja: a kaliforniai törvény sérti a keresztény hitvallású abortuszellenes klinikák szólásszabadsághoz való jogát, s ezzel az amerikai alkotmányt is.

A keresetet az alkotmánybírósághoz az egyik klinika nyújtotta be, éppen azzal érvelve, hogy a demokrata párti többségű kaliforniai törvényhozás által megszavazott törvény alkotmányellenes. A legfelsőbb bíróság ezt az érvelést elfogadva hangsúlyozta, hogy a lelkiismereti és szólásszabadság alkotmányban rögzített jogát sértené, ha az abortuszt elvető klinikákat arra kötelezné, hogy vallási meggyőződésük ellenére népszerűsítsék a terhesség-megszakítást.

Az alkotmánybírósági döntés nem az abortusz 1973 óta garantált jogáról szól, hanem a szólás- és lelkiismereti szabadság alkotmányos jogának tiszteletben tartásáról.

A bírósági döntést Jeff Sessions igazságügyi miniszter azonnal üdvözölte. Nancy Pelosi, a demokrata párti képviselők frakcióvezetője azonban bírálta, mondván “ez visszalépés” a nők jogait illetően. Pelosi az abortuszt ellenző klinikákat “hamis egészségügyi intézményeknek” nevezte, leszögezve, hogy Kalifornia államnak meg kell védenie a nőket ezektől.

Az Egyesült Államokban összesen mintegy 2700 ilyen klinika, vagy “egészségügyi válságközpontnak” is nevezett intézmény van, ebből 200 található Kaliforniában.

 

(MTI)

Facebook Kommentek