A home office hatással van az egészségre

Fotó: Pixabay

Az egészség megőrzése most talán még nehezebb, mint eddig. Az elzártság ugyan bizonyítottan növeli egyes betegségek kockázatát, de ezen kívül az általános egészségi állapotunkra is hatással van. A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

-A stressz egyébként is nagy ellensége a szervezetnek, de most különösképpen hatással van ránk. A szabadgyökök a stressz hatására nagyon elszaporodnak, ellenük pedig az antioxidánsokkal vehetjük fel a küzdelmet. Ezek az anyagok reakcióba lépnek a szabad gyökökkel, semlegesítve azokat. Ha sok a szabad gyök, sok antioxidánsra van szükség. Ezek közt a legismertebbek a szelén, a cink, az L-arginin, az L-glutation az A- , a C-vitamin vagy éppen a likopin. Ezen anyagok megfelelő mennyiségű bevitelével hatékonyan lehet védekezni a stressz rombolása ellen. Közülük is kiemelkedik az L-glutation, mely a szervezet legerősebb antioxidánsa, és amelyből sajnos csak keveset viszünk be a szervezetünkbe, pedig minimum 90 mg szükséges lenne belőle minden nap, legalább ennyi beviteléről érdemes gondoskodni!

-Az anyagok bevitele alapvetően az élelmiszerekkel történne, ha az ételek tartalmaznának megfelelő mennyiségben tápanyagokat. Sajnos mára az emberiség negyede tápanyaghiánnyal küzd, aminek oka, hogy élelmiszereink beltartalma jelentősen, 50%-kal csökkent. Ráadásul a bezártságban az ember többet eszik, és ilyenkor rendszerint a nasikért nyúl. Ezek azonban csak rontanak a helyzeten, hiszen a chipsek a csokik és más ropogtatni valók sajnos messze nem az egészséges élet fáklyavivői.

A tápanyagok megfelelő pótlásáról olyan vitaminkészítményekkel gondoskodhatunk, melyek egyrészt tartalmazzák a fent felsoroltakat, méghozzá a lehető legtöbb más anyaggal együtt, vagyis kellően komplexek, emellett ahhoz, hogy az anyagok képesek legyenek a szervezetben hasznosulni is, megfelelő kötési formában kell, hogy jelen legyenek. Erre a legjobb a biológiailag aktív forma, praktikusan a -citrát és -glükonát kötési formák, melyeknél az anyagok hasznosulási aránya akár 80%kal is jobb (pl: cink-citrát, réz-glükonát). Illetve, ahogyan már említettük, olyan készítményt érdemes keresni, melyben az L-glutation is jelen van, lehetőleg nagy dózisban – mondja Ratkó Tünde.

-A home office akár komoly gondok forrása is lehet. Végre az ember nem egy öltönybe szorítva kénytelen dolgozni az íróasztal mellett. Egy kényelmes nadrágban, a kanapén ülve is lehet nyomkodni a billentyűzetet. Csakhogy éppen ez a tevékenység az, mely a statisztikák szerint a legjobban rontja a férfiak termékenységét, mely már egyébként is sok mélyütést kell elviseljen a már emlegetett tápanyaghiány okán. A laptop melegedése a herék számára rossz körülményeket teremt, a bennük termelődő spermiumok ezért sérülhetnek.

Ezt a gondot nem szabad félvárról venni, hiszen a vetélések és koraszülések okozója ugyanúgy lehet a férfi, mint a női szervezet. Az erősebbik nem esetében ezeket a gondokat a nem megfelelő minőségű spermiumok okozzák. A megtermékenyülés ugyanis ilyenkor is végbemegy, hiszen megfelelő számban vannak jelen a spermiumok, ám mivel nagy arányban hibásak, így nem csak az említett veszélyeket hordozzák, de jelentősen növelik a genetikai rendellenességek kialakulásának kockázatát is. A tápanyagok megfelelő pótlása azonban szerencsére ezen is segít

-Elérkeztünk egy fontos részlethez. A tápanyagok pótlás mellett kiemelt jelentőségű a mozgás is. Ez ugyan nem egyszerűen kivitelezhető a négy fal között, de nem is lehetetlen. Minden nap reggel és este 10-10 perc már nagyon sokat számít, de ha ennyi idő nem áll rendelkezésre, akkor is igyekezzünk heti háromszor minimum fél órát mozogni.

A mozgás élénkíti a vérkeringést, fokozza az anyagcserét, amire nagy szükségünk van. Egyrészt a nasik miatt, másrészt pedig azért, mert így a méreganyagok is kiürülnek a szervezetből, azaz egészségesebbek leszünk, a testnek kevesebb terheléssel kell szembenéznie, így több energia jut az olyan rendszerek működtetésére, mint az immunrendszer.

Forrás: ratkorunde.hu

Facebook Kommentek