2024-04-12

Szülési szabadság az apáknak?

Franciaországban a hivatalos gazdaságkutató intézet publikált egy jelentést a nők és férfiak között fennálló munkahelyi egyenlőtlenségekről.

A jelentésnek nem is a ténymegállapításai az érdekesek (hiszen ezzel az egyenlőtlenséggel mindenki többé-kevésbé tisztában van), hanem a megoldási javaslata: kötelező, és jóval hosszabb, szülési szabadság az apák számára is.

A jelentés egyértelművé teszi: a gyerekvállalás döntő hatással van a női karrierutakra, bérekre és a munkahelyi hierarchiában való előrejutás lehetőségére. Hiszen a tényszerű helyzet az, hogy a nők munhelyen töltött ideje még mindig csupán a 67 százaléka a férfiakénak, míg a fizetésük 25 százalékkal marad el tőlük. Az említett francia intémény, az Observatoire français des conjonctures économiques (OFCE) azt ajánlja, hogy ezen egyenlőtlenség mérséklésének egyik módszere arra irányuljon, hogy az apáknak járó születési szabadság idejét hosszabítsák meg, sőt akár tegyék kötelezővé a felhasználását.

Mi lenne ennek az intézkedésnek a célja? Elősegíteni a háztartási munka jobb megosztását, hiszen még mindig a nők végzik a háztartási munkák 71 százalékát, és a „családi tevékenységek” 65 százalékát. Az OFCE három forgatókönyvet lát megvalósíthatónak a nagyobb egyenlőség elősegítésének érdekében: egyrészt lehetőség lenne kötelezővé tenni a férfiak számára, hogy kivegyék a 11 napos nekik járó születési szabdságot. Másrészt kissé radikálisabb szabályozásra is javaslatot tettek, azaz nem csak kötelezővé tenné az állam az apák számára a szabadság „kivételét”, hanem duplájára, azaz 22 napra is emelné annak időtartamát. A harmadik lehetőség egyszerűen azzal számolna, hogy az apáknak ugyanannyi kötelező szabadság járna a szülés után, mint az anyáknak: 42 nap. Mindhárom forgatókönyv esetén fontos lenne annak a lehetőségnek is a biztosítása, hogy az anyák a nekik járó szabadság egy részét gond nélkül átruházhassák az apáknak – ez ráadásul értelemszerüen semmiféle többletköltséggel nem járna az állami költségvetés számára.

Forrás: Női Médiaközpont

Facebook Kommentek