Fagyi? Jöhet!

Nincs is jobb a nyári hűsítő melegben egy vagy több gombóc fagylaltnál. Mindazon által mindenki járt már úgy, hogy olcsón kapott sokat, az ízzel, állaggal mégsem voltunk megelégedve. Most megmutatjuk, mire figyeljen oda, ha a pénzéért kulináris élményt szeretne.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az alábbi 8 pontra hívja fel a vásárlók figyelmét:

  1. A fagylaltpult legyen zárt, cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől védett kialakítású.
  2. A fagylaltpultot ne érje közvetlen napfény.
  3. Az esetleg megolvadt fagylaltot nem szabad újra lefagyasztani, és a friss fagylaltot nem szabad ráönteni a régire.
  4. Figyeljük meg a díszítést! Az a jó, ha a fagylaltot csak ehető, tiszta élelmiszerekkel díszítik.
  5. A fagylalt ne legyen kőkemény, de ne is folyjon.
  6. A tégelyek cseréjekor a fagyasztóból kivett fagylaltot azonnal be kell tenni a hűtőpultba és nem szabad szobahőmérsékleten tárolni.
  7. Az adagolókanalat ne mártsák piszkos vízbe, ne töröljék ruhába. Ha kanálöblítés szükséges, a fagylaltpultban legyen kanálmosó, tiszta vízzel.
  8. A tölcsért szalvétával fogják meg és azzal adják át neked.

Mindezek mellett ajánlatos kerülni a köznyelvben elterjedt „albán” fagyizókat.  Hasonló árakat szabnak, mint a normál fagyizók, itt viszont akár dupla adagot kaphat az ember. Ezzel persze semmi gond nem lenne, amennyiben íze, illata is lenne. Az állagáról már nem is beszélve. Míg a hagyományos fagyizókban 30 százalékos gyümölcstartalom, addig az albán fagylalt nem nagyon tartalmaz növényi tejszínt, habosítót. Emulgálószereket viszont annál inkább.

Az olcsó és silány minőségű fagylaltok kockázatosak lehetnek egészségére!

Facebook Kommentek