A vitaminfogyasztás napirendje

Gyakran olvashatunk arról, hogy a rendszeres testmozgás, valamint a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás az egészséges életmód alapja. Vajon mikor együnk zöldséget, gyümölcsöt? Mikor hasznosul leginkább a vitaminkomplexum a szervezetünkben? Erről kérdeztük Szász Máté biológust, a Scitec Nutrition szakértőjét.

Bár vitamin- és ásványianyagbevitel szempontjából a friss, nyers zöldségek és gyümölcsök egyaránt nagyon egészségesek, nem egyformán építik szervezetünket. Zöldséget fogyaszthatunk bármikor, hiszen többségük könnyen emészthető és alacsony kalóriatartalmú. Sőt, akkor teszünk legtöbbet alakunkért, ha a nap utolsó étkezése, a vacsoránk nagy része inkább zöldségből áll.

A gyümölcsökkel már más a helyzet. Egy finom, édes barackkal vagy banánnal ugyan kiválthatjuk az ebéd utáni hizlaló desszertet, de édes íze azt is jelzi, hogy magasabb a gyümölcscukor benne, mint mondjuk egy savanykás almában.

Egy pohár víz segíti a felszívódást

A zsírban oldódó vitaminok (például D-vitamin, E-vitamin) felszívódására rásegíthetünk, ha azokat olyan táplálék mellett fogyasztjuk el, amely sok zsiradékot tartalmaz. A vízben oldódó vitaminoknál (C-és B-vitaminok) értelemszerűen folyadékra van szükségünk.

Fontos leszögezni, hogy vitaminigényünket nem az időjárás, hanem főként az anyagcserénk befolyásolja. Rendszeres, heti 2-3 intenzív edzés mellett például már mindenképpen ajánlott multivitamin készítmények fogyasztása, amelyek nem csak aktívan tartanak, de a regenerációban is fontos szerepet játszanak. „A vitaminfogyasztásod mennyiségét és napirendjét tehát elsősorban az életviteled és étrended határozza meg!” – tanácsolja a Scitec Nutrition szakértője.

A multivitamin önmagában nem is mindig elég. Vannak olyan vitaminok, ásványi anyagok, amelyeket időnként önmagukban, akár multivitamin mellett is fogyaszthatunk. Például megfázáskor magasabb dózisú C-vitaminnal, cinkkel és echinacea-kivonattal segíthetjük legyengült immunrendszerünk munkáját.

A másik kulcsfontosságú, immunvédő vitaminunk a D-vitamin, amelyet kizárólag élelmiszerforrásból nem tudunk pótolni, viszont szervezetünkben mért szintje igazoltan ok-okozati összefüggésben van a fertőzések gyakoriságával. Főként a téli, napfénymentes időszakban ürülhet ki szervezetünkből, ezért ilyenkor különösen fontos a pótlása.

 

Facebook Kommentek